Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tankolási limit a Mol kútjain; nem szállít üzemanyagot a cég több száz benzinkútnak


Mol-benzinkút Balatonfüreden 2022. június 26-án
Mol-benzinkút Balatonfüreden 2022. június 26-án

Ahhoz a korábbi korlátozáshoz tér vissza a legnagyobb hazai forgalmazó, hogy kútjain a gyorstöltő oszlopokon egy tranzakcióval legfeljebb száz liter üzemanyagot lehet vásárolni. Azt is bejelentették, hogy jövő héten nem szállít üzemanyagot a Mol több benzinkútnak. A Független Benzinkutak Szövetsége szerint „a magyarországi üzemanyag-ellátás teljes mértékben bedőlt”.

A Mol arról küldött e-mailt ügyfeleinek, hogy november 18-tól a cég összes hazai töltőállomásán a gyorstöltő oszlopokon a tankolási limitet száz liter/tranzakcióra korlátozza. A normál kútoszlopon a járművekbe továbbra is maximum ötven liter a tankolási limit, ez a szabályozás nyár óta érvényben van.

A Mol azt is bejelentette, hogy a jövő héten nem lesz képes üzemanyagot szállítani – sem dízelt, sem benzint – azoknak a kutaknak, amelyek a benzinárstop bevezetése után szerződtek a legnagyobb hazai forgalmazóval. A Mol a hatósági ár miatt megugrott kereslettel magyarázta az üzemanyag-kiszolgálás korlátozását, amelyre a cég szerint azért van szükség, hogy az ország minden részén fennmaradjon az ellátás. A Mol szerint átmeneti intézkedésről van szó, ugyanakkor határozatlan időre szól, és kiskereskedőket érint, amelyeknek a Mol nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel.

Független Benzinkutak Szövetsége: A magyarországi üzemanyag-ellátás teljes mértékben bedőlt

A szakmai szervezet szerint a kiszolgálás korlátozása 258 magyar, többnyire családi kisvállalkozás érint, és mintegy négyszáz benzinkutat, Magyarország benzinkútjainak húsz százalékát hozza kilátástalan helyzetbe.

Ehhez kapcsolódóan: Mennyiségi korlátot vezethetnek be a kis benzinkutak, nem kapták meg az ígért támogatást

A szövetség a Mol elnök-vezérigazgatójának, Hernádi Zsoltnak és Orbán Viktor miniszterelnöknek is levelet írt az ügyben. Előbbit arra kérik, azonnal bírálja felül a szövetség szerint teljes mértékben elfogadhatatlan intézkedést, a szervezet álláspontja szerint a Mol felelős az ellátásért, a karbantartás időben történő elvégzéséért, a stratégiai készletek visszatöltéséért, és – mint a levélben fogalmaznak – a Mol felelőssége az is, amibe a vidéki lakosságot és vállalkozásokat kényszerítik, ha nem teljesítik, amit vállaltak.

Orbán Viktortól azt kéri a szervezet, hogy függessze fel a kormány azt a rendelkezést, amelyet a veszélyhelyzettel összefüggésben hoztak, és amely az ellátásból kimaradó benzinkutakat üzemszünet hirdetésére, azaz bezárásra kényszeríti. A szervezet szerint az ország ellátásának biztonságát nagymértékben javítaná, ha az egyik üzemanyagtípusból kifogyó benzinkút legalább a másik fajtákat kiadhatná. Ehhez azonban, mint írják, kormányzati intézkedésre lenne szükség.

Javasolják továbbá Orbán Viktornak a stratégiai tartalékok felszabadítását, amennyiben a Mol üzemanyag-ellátása folyamatosan akadozik, hogy a független benzinkutak biztosítani tudják a vidéki lakosság ellátását.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG