Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mennyiségi korlátot vezethetnek be a kis benzinkutak, nem kapták meg az ígért támogatást


Egy autótulajdonos benzin üzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltő állomáson 2021. augusztus 14.
Egy autótulajdonos benzin üzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltő állomáson 2021. augusztus 14.

A kormányzat ígérete a kifizetések augusztus végéig történő teljesítéséről álom maradt – írja közleményében a Független Benzinkutak Szövetsége. A szakmai szervezet megvitatta a kormány augusztusi ígéretének teljesülését a jogszabályban meghatározott támogatás késedelmes kifizetésével kapcsolatban, és értékelte a kis benzinkutak helyzetét.

Mint a szervezet közleményéből kiderül, szeptemberben és októberben történtek ugyan kifizetések, de jelentős számban vannak olyan tagok, akik még mindig nem kaptak semmit, és több olyan tagja is van a szervezetnek, aki a Támogató Okiratot ugyan már megkapta, de pénzt még nem.

Mint írják, az október végi közgyűlésen sajnálattal állapították meg azt is, hogy az idei utolsó negyedévre még döntés sem született a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről, felelőséről, a szükséges pénzügyi keret rendelkezésre állásáról.

Ehhez kapcsolódóan: A választások előtt egy hónappal mentőövet dobott a kis benzinkutaknak a kormány

Kifogynak a hatósági áras termékekből

A szövetség szerint a hatósági nagykeráron (480,-Ft/liter) beszerezhető és ugyanennyiért eladható üzemanyagon keletkező rezsiköltségeket, beleértve az államnak fizetendő extraprofit adót is, csak úgy tudják a kis kutak kigazdálkodni, hogy napról napra kevesebb árut vásárolnak, és az így felszabaduló forgóeszközöket felélik. „... A folyamat természetes következménye a hatósági áras termékek kifogyása lesz", ezt pedig csak úgy lehet egyensúlyba hozni a kis kutakra erőltetett kényszerű nyitva tartás mellett, ha egyre növekvő mértékű, napi szintű mennyiségi korlátozást vezetnek be.

Korábbi cikkünk a témában: A Mol benyújtja a számlát a benzinkutaknak a piaci áron értékesített üzemanyagra

A veszteségek elérhetik a százmilliárd forintot

A közleményben a szakmai szervezet emlékeztet arra, hogy a kormány eddig öt alkalommal foglalta rendeletbe az üzemanyagokra vonatkozó ársapka végének időpontját, majd négy alkalommal ezt megváltoztatta. Mint írják, szeretnék, ha a meghirdetett ötödik dátum már valós lenne: ​„Tartalékaink már régen nincsenek, veszteségeink közelítik, el is érhetik a százmilliárd forintot„.

Arról is írnak, hogy az ünnepi hétvége elmúltával a helyzetük, elégtelen ellátásuk nem változott. Miközben nyitva lenni kötelező, „a meg sem kapott pénzből meg sem vett áruval senkit sem tudunk kiszolgálni„.

Korábbi cikkeink a családi benzinkutak helyzetéről:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG