Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyorsabban tűnik el a jég a Földről, mint az 1990-es években


Jéghegy az Antarktiszon 2016-ban.
Jéghegy az Antarktiszon 2016-ban.

Egy új tudományos kutatás szerint a klímaváltozás miatt emelkedő átlaghőmérséklet miatt gyorsabban olvad a jég a bolygón, mint az 1990-es években.

Becslések szerint az 1990-es évek közepe óta 28 ezer milliárd tonna jég olvadt el a világon. Itt a tengeri jégre, jégtáblákra és gleccserekre érdemes gondolni.

Éves átlagban az olvadás üteme 57kal gyorsabb, mint három évtizede – írták a kutatók a Cryosphere tudományos szaklapban publikált tanulmányukban.

Meglepő volt ilyen hatalmas ugrást látni az utóbbi 30 évben” – mondta az anyag társszerzője, Thomas Slater, a nagy-britanniai Leeds-i Egyetem fizikusa.

A változó jéghelyzettel általában tisztában vannak azok, akik hegyvidéki gleccserekből nyerik az ivóvizet vagy akiknek téli tengeri jég óvja otthonaikat a viharoktól. A téma ugyanakkor a fagyos vidékektől távol élők figyelmét is megragadta.

Az emberek nemcsak a sarkvidéki táj szépsége miatt de felismerik, hogy „bár a jeges vidékek messze vannak, az olvadás az ő életükre is kihat majd” – tette hozzá Slater.

Emelkedett a tengerszint és különösen a hegyi gleccserek olvadása aggasztó

Az antarktiszi, grönlandi és gleccserekből származó szárazföldi jég olvadása az elmúlt 30 évben 3,5 cm-rel emelte meg világszerte az átlagos tengerszintet. A hegyvidéki gleccserek olvadása a teljes éves jégveszteség 22 százalékát teszi ki. Ez azért figyelemre méltó, mert ezek a gleccserek az összes szárazföldi jég mindössze egy százalékát adják – mondta Slater a Reuters hírgyünökségnek.

Az Északi-sarkvidéken a tengeri jég közben nyaranta rekordmértékűre zsugorodik össze. Tavaly például annyit csökkent a jégtakaró, hogy megközelítette az elmúlt 40 év rekordját a múholdas mérések adatai alapján.

Ahogy eltűnik a tengeri jég, a felszínre kerül a sötét víztömeg. Ez ahelyett, hogy visszaverné, elnyeli a napsugárzást. Ez a jelenség méginkább növeli a térségben az átlaghőmérsékletet.

Alaszkában az átlagember a saját szemével láthatja milyen drámai módon fogy a jég

Az ipari forradalom előtti időkhöz képest a globális légköri átlaghőmérséklet 1,1 Celsius fokkal magasabb. A sarkvidéken azonban az elmúlt 30 évben a világátlagnál kétszer gyorsabb volt a felmelegedés üteme.

1994-2017-es műholdas, helyi mérési és számítógépes szimulációból nyert adatokat felhasználva egy brit kutatói csoport kiszámította, hogy az 1990-es évek óta a világ évente átlagban 0,8 ezer milliárd tonna jeget veszít. Az elmúlt években azonban az évi átlag már 1,2 ezer milliárd tonna volt.

Kongsbreen nevű gleccser a Spitzbergákon, 2015. július 23-án.
Kongsbreen nevű gleccser a Spitzbergákon, 2015. július 23-án.

Gabriel Wolken a Geológiai és Geofizikai Felmérések alaszkai részlegének geológusa, a decemberben kiadott 2020-as Sarkvidéki Jelentés társszerzője szerint „különösen érdekes módszer az elolvadt jég kiszámítása és erre nagy szükség van”.

A mostani tanulmányban nem érdekelt kutató szerint Alaszkában az emberek "nagyon is tudatában vannak" a gleccserjég olvadásának, mert "a változások emberi szemmel is láthatóak”.

Készült a Reuters jelentése alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG