Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tanulmány követi vissza az ukrán szeparatisták fegyvereinek nyomait Oroszországba


Arszen Pavlov „Motorola”, az orosz támogatást élvező kelet-ukrajnai szeparatisták egyik csúcsvezetője a győzelem napi parádén Donyeckben 2015. május 9-én
Arszen Pavlov „Motorola”, az orosz támogatást élvező kelet-ukrajnai szeparatisták egyik csúcsvezetője a győzelem napi parádén Donyeckben 2015. május 9-én

Az ukrán szeparatista erők által használt lőszer nagy részét és szinte minden fegyverét a mai Oroszország területén állították elő – állítja egy részletes tanulmány, amely a fegyvereket követi nyomon.

Kijev és nyugati támogatói régóta vádolják Moszkvát azzal, hogy fegyvereket ad át a kelet-ukrajnai szeparatista erőknek, és ezzel olajat önt annak a konfliktusnak a tüzére, amelyben 2014 óta több mint 13 000 ember halt meg.

A kelet-ukrajnai fegyveres alakulatoknak nyújtott oroszországi támogatásról szóló korábbi elemzések nyílt forráskódú fényképekre és videókra, valamint a kormányzati hírszerzésre támaszkodtak.

Azt nézték meg, amit zsákmányoltak

A november 3-án közzétett, három évig készülő tanulmány azonban részletesebb képet ad a fegyvertranszferekről a harctérről szerzett lőszerek és katonai felszerelések törvényszéki dokumentációjának felhasználásával.

„A bizonyítékok alátámasztják, hogy a mai Orosz Föderáció területén működő gyárak gyártották a milíciák lőszereinek nagy részét és szinte az összes fegyverüket a gépkarabélyoktól és precíziós puskáktól, gránátvetőktől, precíziós vezérlésű lőszerektől és taposóaknáktól a páncéltörő irányított fegyverekig” – állítják a berlini székhelyű Conflict Armament Research kutatói.

A kutatók több ezer lőszert és negyvenhárom fegyvert vizsgáltak meg, míg arra a következtetésre jutottak, hogy szinte minden fegyver Oroszországból származott: néhány esetben a Szovjetunió idejében gyártották őket, de jelentős részben a Szovjetunió felbomlása után.

Az ukrán hadsereg soha nem használta őket

A tanulmány megállapította, hogy számos gránátvetőt, puskát és taposóaknát soha nem használt az ukrán hadsereg, ami arra utal, hogy sok fegyvert nem a harctéren zsákmányoltak, majd vettek használatba a szeparatista erők.

Míg a milicistacsoportok által világszerte használt öregedő Kalasnyikovokat gyakran több fegyver alkatrészeiből állítják össze, a kutatók arra jutottak, hogy a kelet-ukrajnai milíciák által használt fegyverek „nagy része” egyező sorozatszámot visel.

„Az alkatrészek keverésének hiánya rövid felügyeleti láncra utal a fegyvergyárak vagy a katonai készletek és a Kelet-Ukrajnában működő fegyveres alakulatok között” – áll a jelentésben.

Eltüntetett azonosítójelek

A vizsgálat azt is feltárta, hogy szisztematikusan eltüntették az elsődleges azonosítójeleket bizonyos fegyvereken, például rakétavetőkön.

„A felek valószínűleg azért távolították el a nyomokat, hogy vagy elrejtsék az eredet pontos helyére utaló bizonyítékot, vagy elfedjék a gyártó ország kilétét” – áll a jelentésben.

A tanulmány nyomon követte az orosz gyártású pilóta nélküli légi járművek (UAV) alkatrészeit, és arra a következtetésre jutott, hogy „a milíciák orosz gyártmányú drónok flottáját telepítik Ukrajnába”.

Kijátszott szankciók

Az oroszok brit, cseh, francia, német, spanyol és amerikai gyártású alkatrészeket is képesek voltak szerezni a drónokhoz az orosz védelmi szektort sújtó nyugati szankciók ellenére.

„Az Orosz Föderációt érintő 2014-es uniós fegyverembargó ellenére az EU-ban előállított kulcsfontosságú technológia megtalálta az utat az orosz katonai drónokba” – áll a jelentésben.

„A vizsgálat azt jelzi, hogy az alkatrészek végfelhasználásával vagy végfelhasználójával kapcsolatos követelmények általános hiánya, valamint a kettős felhasználású alkatrészekre vonatkozó átláthatatlan engedélyezési követelmények megkönnyíthetik az EU-ban gyártott alkatrészek exportját orosz katonai UAV-k gyártásához” – áll a tanulmányban.

XS
SM
MD
LG