Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tárgyalóasztalhoz ült az EU-s és az iráni diplomácia vezetője


Hosszein Amir-Abdollahian és Josep Borrell az ENSZ székházában New Yorkban 2021. szeptember 22-én
Hosszein Amir-Abdollahian és Josep Borrell az ENSZ székházában New Yorkban 2021. szeptember 22-én

Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter kedd délelőtt Josep Borrell-lel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével találkozott egy jordániai csúcstalálkozó margóján.

Sajtóhírek szerint az ülésen Enrique Mora EU-s nukleáris főtárgyaló, illetve iráni hivatali partnere, Ali Bageri is jelen volt, ami megerősíti, hogy a 2015-ös atomalku újraélesztésének kérdése is szerepelt a napirenden.

Josep Borrell a Twitteren rámutatott, hogy az egyeztetés „szükséges volt a romló EU–iráni kapcsolatok közepette”, valamint arról is beszámolt, hogy a kommunikációs csatornák nyitva tartásáról, a nukleáris megállapodás feltámasztását célzó bécsi tárgyalások folytatásáról egyeztek meg.

Ehhez kapcsolódóan: Megnehezítheti Irán és a Nyugat közeledését a Forradalmi Gárda ezredesének meggyilkolása

Amir-Abdollahian korábban kijelentette, hogy a jordániai csúcsértekezlet jó alkalom a megbeszélések folytatására.

Borrell pedig Teheránnak üzenve az Oroszországnak nyújtott katonai támogatás azonnali leállítását és az iszlám köztársaságban zajló tüntetések véres elfojtásának beszüntetését sürgette.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb nyilvános kivégzés Iránban

A 2015-ös nukleáris egyezmény helyreállításáról szóló egyeztetések Joe Biden amerikai elnök tavalyi hivatalba lépését követően kezdődtek meg, miután elődje, Donald Trump egyoldalúan felmondta a szerződést 2018-ban, részben az iráni rakétaprogramra hivatkozva.

A megállapodás értelmében a nagyhatalmak feloldották az Iránnal szembeni szankciók jelentős részét, cserébe Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét. Az amerikai szankciók visszaállítása után azonban Irán is elkezdte felmondani vállalt kötelezettségeit, és a szerződés szerint tiltott fejlesztésekbe kezdett.

Az atomalku újjáélesztését célzó bécsi tárgyalások hosszú ideje nem vezetnek eredményre, amiért az Egyesült Államok és Irán kölcsönösen egymást hibáztatja.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG