Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Taroltak a kormánypárti jelöltek a vasárnapi időközi választásokon


A Fidesz-KDNP a 18-ból 16 helyen indított jelöltet, ebből 12-ben mandátumot is szereztek. (A kép illusztráció, a fotó az áprilisi választáson készült Budapesten, 2022. április 3-án.)
A Fidesz-KDNP a 18-ból 16 helyen indított jelöltet, ebből 12-ben mandátumot is szereztek. (A kép illusztráció, a fotó az áprilisi választáson készült Budapesten, 2022. április 3-án.)

A Fidesz-KDNP a 18-ból 16 helyen indított jelöltet, ebből 12-ben mandátumot is szereztek. Karácsony Gergely főpolgármester szerint csalódást keltő az eredmény az ellenzék számára, „kár lenne tagadni, nem is szabad és nincs is mit szépíteni ezen”.

Vasárnap Magyarországon öt megyeszékhelyen, kilenc egyéb településen és a főváros négy kerületében tartottak olyan időközi önkormányzati választást, ahol nem csak civil vagy független jelöltek, hanem pártok jelöltjei is indultak.

Tarolt a Fidesz a VIII. kerületben

Három kormánypárti és egy ellenzéki képviselőjelölt nyert a budapesti kerületi időközi önkormányzati választásokon. A IV. kerület 2-es és a VIII. kerület 5-ös egyéni választókerületében a képviselő halála miatt, míg az V. kerület 3-as és a VII. kerület 4-es egyéni választókerületében lemondás miatt kellett időközi voksolást kiírni.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján az MTI azt írja:

  • az V. kerületben Nagy Gergő, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert a szavazatok több mint 70 százalékával. Második Fábián Benjámin ( a Momentum, a DK, az LMP és az MSZP közös jelöltje), több mint 27 százalékkal. A függetlenként induló Schmuck Andor kevesebb mint 2 százalékot ért el.
  • A VII. kerületben Ripka András, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 45 százalékát szerezte meg. Jenei Kevin Martin, a DK, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd támogatásával indult, több mint 28 százalékot kapott. Terdik Roland, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jelöltje több mint 13 százalékos eredményt ért el. Sima Ákos József, az Élhető Erzsébetváros Egyesület jelöltje több mint 8, míg Olajos János a Megoldás Mozgalom (MEMO) támogatásával csaknem 4 százalékot ért el.
  • A VIII. kerületben Gondos Judit, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 63 százalékával nyert. Pityó László, aki a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP és az LMP támogatásával indult, több mint 35 százalékos eredményt ért el.
  • A IV. kerületben Vasvári László, a DK, az LMP, a Momentum, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje szerzett képviselői mandátumot, miután a szavazatok több mint 47 százalékát kapta. Második több mint 40 százalékkal Drabant Fruzsina, a Fidesz és az Újpestért Egyesület jelöltje. Mester János a Mi Hazánk támogatásával több mint 6 százalékot szerzett.

Karácsony szerint a választók megüzenték: ébresztő!

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz:

"csalódást keltő eredmény, kár lenne tagadni, nem is szabad és nincs is mit szépíteni ezen. A budapesti körzetekben a választói részvétel két helyen még a 20 százaléknak is alatta maradt, a másik két körzetben is csak leheletnyivel volt több. Így talán nem elhamarkodott elemzés kijelenteni: az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak" .

Szerinte a választók megüzenték, hogy ez az április 3-a óta bemutatott "melyikünk a legnagyobb kicsi" játék nem vezet sehova, ahogy az az ellenzéki hozzáállás sem, hogy "ha a Fideszt nem tudjuk legyőzni, hát győzzük le egymást". A választók megüzenték: ébresztő! – írta bejegyzésében a főpolgármester.

Kocsis Máté, Józsefváros egykori polgármestere Pikó Andrásék megsemmisítő vereségéről posztolt, miután a kormánypárti jelölt, Gondos Judit kétharmadot kapott a kerületben. Kocsis szerint "az itt élő emberek ma világosan elmondták a véleményüket az elmúlt 2 és fél év botrány- és kudarc politikájáról".

Pikó András, Józsefváros polgármestere azt írta a közösségi oldalán, hogy az ellenzék számára figyelmeztető jelzés a vasárnapi eredmény (...),„április 3. után nem remélhet sikert, ha megosztja magát, különösen, ha kampány közben teszi ezt”.

Megyeszékhelyek, más települések

Vasárnap több időközi polgármester-választás is tartottak. A telex összefoglalója szerit:

Keszthely polgármestere Manninger Jenő lett a szavazatok 100 százalékával, ugyanis nem volt kihívója. Ő a parlamenti képviselővé választott és így posztjáról lemondott Nagy Bálint helyett indult.

A megyeszékhelyek közül Egerben, Nyíregyházán és Szegeden is a kormánypártok képviselőjelöltje nyert. Egyetlen ellenzéki jelölt sem tudott győzni, a civilek jelöltjei nyertek azonban Békéscsabán és Szolnokon.

Szintén mandátumot szerzett a fideszes jelölt Békésen, Keszthelyen, Kőszegen, Nagykőrösön, Sárváron és Szigetszentmiklóson. Míg az ellenzéknek vidéken egyetlen győzelme volt, Gyöngyösön. Független jelölt nyert Tökölön és Kiskőrösön.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG