Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Társadalmi mobilitás – minél mélyebbről jössz, annál nagyobb a felemelkedés ára


Öt év kutatómunkájának gyümölcse A társadalmi mobilitás ára című tanulmánykötet, amely a könyvhétre jelent meg, és amely több mint 170 első generációs értelmiségivel készült életútinterjú alapján mutatja meg, mennyire kasztosodik a magyar társadalom, hogyan szűkültek be a mobilitás lehetőségei, hogyan határozza meg a gyermek sorsát az, hogy hova születik.

Miközben a többségi társadalomban él a meritokrácia mítosza, hogy mindenki a maga szerencséjének kovácsa, a valóság ezzel szemben az, hogy egyre nehezebb a kiemelkedés, akinek pedig első generációs értelmiségiként mégis sikerül, nagyon nagy árat fizet érte – minél mélyebbről jött, annál nagyobbat. A 2017 és 2021 között zajló kutatás vezetője Durst Judit szociológus volt, aki interjút adott a Szabad Európának, ezt itt hallgathatja meg.

A témát ajánló podcastunk pedig itt hallható:

Társadalmi mobilitás – minél mélyebbről jössz, annál nagyobb a felemelkedés ára
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:07:59 0:00
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG