Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Kereszténység és környezetvédelem; még jól néz ki a GDP


Volt-e Jézusnak ökológiai programja, és mi a keresztény egyházak álláspontja a környezet védelméről? 6,5 százalékkal nőtt a magyar gazdaság az idei második negyedévben, de a piaci szereplők borúlátók.

Mit mond a kereszténység a környezetvédelemről?

A világ nem csak az ember számára készült, vagy inkább a keresztény teremtéstörténetnek az a mondata igaz, hogy „uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon”? Cikkünkben igyekszünk felvillantani valamit abból, hogyan viszonyul a kereszténység és a keresztyén egyházak a fenntartható fejlődéshez, a zöld gondolathoz. Béres Tamás evangélikus teológus professzor azokról is beszél, akik a teremtett világ védelmét balos akciózásnak tartják.

Sokat költöttek az emberek, a turizmus miatt is nőtt a gazdaság, de most jön még csak a feketeleves

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 6,5 százalékkal nőtt a magyar GDP az idei második negyedévben 2021 hasonló időszakához képest. A negyedéves növekedés 1,1 százalék volt. Ugyanakkor már látszódnak a lassulás jegyei a magyar gazdaságban, a piaci szereplők borúlátók. A közgazdászok azon vitatkoznak, hogy recesszióba kerül-e a magyar gazdaság, és ha igen, mekkora lesz a visszaesés. Rengeteg a bizonytalan tényező, sok múlik az energiaárak alakulásán és azon, hogy lesz-e elég gáz Európában.

Az Európai Unió a fogyasztási hitelek újraszabályozására készül. A koronavírus-járvány kezdete óta tíz hitelfelvevő közül hat szembesült pénzügyi nehézségekkel a törlesztés során. Az EU-ban az ezekre az ügyletekre vonatkozó szabályok már tizennégy évesek, ezért az Európai Parlamentből elindult egy kezdeményezés, hogy fogalmazzák újra a szabályokat. Erősíteni akarják a fogyasztók jogait, nagyobb védelmet szeretnének nekik nyújtani.

Menekülnek az ukránok az oroszok által irányított Herszonból

A Moszkva által 2014-ben elfoglalt Krím félszigettől északra fekvő Herszon volt az első nagyváros, amely elesett Oroszország február 24-én indított inváziója után. A kikötő továbbra is a konfliktus középpontjában áll, Ukrajna megpróbálja visszaszerezni a stratégiai fontosságú területet. Herszon ugyanakkor Oroszország számára is kulcsfontosságú épp a határa és a félsziget közötti szárazföldi folyosó miatt. A háború előtt mintegy háromszázezres város utcái többnyire kihaltak. Fegyveres ellenállásról és az orosz hatóságokkal az együttműködést megtagadó tisztviselők hirtelen eltűnéséről szólnak a pletykák.

A sok robbanás és a szerdán még mindig égő tűz Ukrajna elfoglalásának biztonságos bázisából a legújabb gyújtóponttá változtatta az oroszok által annektált Krímet. A helyzet rávilágít a Moszkva előtt álló kihívásokra, szinte napra pontosan fél évvel a háború kezdete után.

Az orosz csapatok folytatják a támadásokat Ukrajna keleti részén, a Donyeck régióban. Az ukrán erők szerint az orosz hadsereg a Sziverszk város és Beresztove falu közötti településeket próbálja megrohamozni azzal a céllal, hogy elfoglalja a kulcsfontosságú Bahmut városát. A Szabad Európa munkatársa, Marjan Kusnir egy ukrán aknavető egység katonáival tartott, akik megpróbálják megzavarni az orosz terveket.

Érdemes még elolvasni

Kína egyik leggazdagabb embere épít egy hatalmas akkumulátorgyárat Debrecenben. A hvg360 ezzel kapcsolatban arról ír, hogy az EU szabadulna a kínai akkumulátorgyártóktól, hogy a kontinens ne függjön az ázsiai országtól. A 24.hu pedig azt nézi végig, mennyi akkumulátorgyár van már Magyarországon, ahol mostanáig Dél-Korea volt a legnagyobb befektető.

A kormány a 35 éves autópálya-koncessziót ismeretlen tulajdonosi hátterű magántőkelapoknak adta. A Válasz Online most azt mutatja be, hogyan kerültek Simicska Lajos emberei a hatalmas üzlet közelébe.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG