Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Panaszt tesz a TASZ, szerinte a rendőrök biztosítás helyett akadályozták a pénteki tüntetést


Tüntetés a státusztörvény ellen a Margit híd budai hídfőjénél 2023. szeptember 15-én
Tüntetés a státusztörvény ellen a Margit híd budai hídfőjénél 2023. szeptember 15-én

A rendőrség érvelése szerint a tiltakozók jogellenesen próbáltak a Karmelitához vonulni, a rendőrsorfal lökdösése balesetveszélyes volt. A TASZ szerint viszont az egyetlen dolog, ami jogellenessé tehette volna a pénteki tüntetést, ha elveszti békés jellegét, ez azonban nem történt meg.

A rendőrség a státusztörvény elleni tüntetést követő napon, szeptember 16-án közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmaznak, hogy a bejelentett és tudomásul vett gyűléseket követően a tüntetők egy csoportja „jogellenes gyűlésbe” kezdett, és a budai várba vonult.

A rendőrség szerint a gyűlés agresszívvá vált, a tiltakozók a Király lépcsőn a rendőrsorfalat lökdösték, majd a Hunyadi úton át ismét megkíséreltek feljutni a Karmelita kolostorhoz. A rendőrség egy résztvevővel szemben szabálysértési eljárást indított gyülekezési joggal visszaélés miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Mától nyilatkozhatnak a pedagógusok, ha nem írják alá az új munkaszerződést

A TASZ szerint nem volt jogellenes a gyűlés

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet viszont közölte, hogy jogi megfigyelőik beszámolói alapján panaszt tesz a rendőrség ellen. Úgy vélik, hogy noha a rendőrség feladata a tüntetések biztosítása lenne, a szeptember 15-i demonstráción inkább a tüntetés megakadályozásán dolgoztak. Önkényesen zártak le területeket a tüntetők elől, jogsértő módon akadályozva a véleménynyilvánítást – állítja a TASZ.

A jogvédő szervezet megfigyelői jelen voltak a várban szeptember 15-én este, így, mint írják, közvetlen tapasztalataik vannak arról, milyen hibákat vétett a rendőrség, hogyan tájékoztatták félre a közvéleményt. Miközben a rendőri közlemény többször is „jogellenes gyűlésnek” nevezi a demonstrációnak azt a szakaszát, amikor a tüntetők megpróbáltak feljutni a Karmelitához, a TASZ szerint valójában nem volt jogellenes.

A jogvédők hangsúlyozzák: egy gyűlés akkor válik jogellenessé, ha elveszíti békés jellegét, ez pedig nem történt meg. A TASZ szerint ezzel a rendőrség is tisztában volt, nem véletlen, hogy nem oszlatott, ami egyébként kötelessége lett volna, ha a tüntetés agresszívvá válik. Ugyanakkor az is kötelessége a rendőrségnek, hogy akkor is biztosítsa a demonstrációt, ha békés, és akkor is, ha spontán, nem bejelentett helyszínen zajlik.

A tiltakozók agresszivitása a TASZ megfigyelői szerint kimerült a verbális agresszióban, ami nem teszi jogellenessé a gyűlést, „a rendőrök részéről azonban a súlyos alapjog-korlátozás és a veszélyeztető magatartás megkérdőjelezi a rendőri akció törvényességét” – áll közleményükben.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG