Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tavaly 65 újságírót öltek meg világszerte


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Tavaly 65 újságírót és sajtómunkást öltek meg munkájával összefüggésben világszerte – írta éves jelentésében a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ).

Egy évvel korábban, 2019-ben a meggyilkolt újságírók száma még „csak” 49 volt. 1990 óta összesen 2680 sajtómunkás vesztette életét erőszakcselekményekben a világon. Mint írták, a jelenlegi szint többé-kevésbé megfelel a kilencvenes években regisztrálnak.

Az IFJ immár harmincadik alkalommal kiadott éves értékelésében beszámoltak egyebek mellett célzott merényletekről, pokolgépes támadásokról és arról is, hogy voltak, akik kereszttűzbe kerültek.

Az újságírók biztonságára a legnagyobb veszélyt a szervezett bűnözői csoportok, illetve a szélsőséges és szektás erőszak jelenti. Évente több tucatnyi riportert gyilkolnak meg független tudósításaik miatt.

„Ebben a tekintetben 2020 sem jelentett kivételt. A mexikói bűnbárók kegyetlen uralma, a pakisztáni, afganisztáni és szomáliai szélsőségesek erőszakcselekményei, illetve az indiai és Fülöp-szigeteki keményvonalasok intoleranciája is hozzájárult a folytatólagos vérfürdőhöz” – mondta Anthony Bellanger, az IFJ főtitkára.

„A Nemzetközi Újságíró Szövetség, valamint csatlakozott egyesületeinek 600 ezer tagja együttérez az áldozatokkal, családtagjaikkal, barátaikkal, továbbá mindazokkal, akiket bebörtönöztek, megtámadtak vagy zaklattak fizikailag vagy online” – hangsúlyozta.

„A véleménynyilvánítás szabadságának hírnökei”

A legtöbb újságírót Mexikóban gyilkolták meg (14), az ország négy éve áll ezen lista élén. Ezt Afganisztán (10), Pakisztán (9), India (8), a Fülöp-szigetek és Szíria (4), illetve Nigéria és Jemen (3) követi. Két riporter halt meg a munkájával összefüggésben Bangladesben, Kamerunban, Hondurasban és Paraguayban, Oroszországban és Svédországban pedig egy-egy.

Kiemelték, hogy az IFJ elkötelezett a tettesek felelősségre vonása mellett, ezért nyomást gyakorol a kormányokra a gyilkosságok kivizsgálása érdekében.

A jelentés most először tartalmazza a jelenleg bebörtönzött újságírók listáját. Számuk idén márciusban legalább 229 volt.

„Egyetlen, erre a címre érdemes demokrácia sem börtönözheti be a véleménynyilvánítás szabadságának hírnökeit. Az IFJ mindennap aktívan dolgozik a jogtalanul bebörtönzött kollégák azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátásáért” – közölte Bellanger.

XS
SM
MD
LG