Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Távollétükben kezdődött el Minszkben a belarusz ellenzéki vezetők pere


Cihanouszkaja a davosi világgazdasági fórumon 2023. január 17-én
Cihanouszkaja a davosi világgazdasági fórumon 2023. január 17-én

Minszkben távollétükben megkezdődött a belarusz ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanovszkaja és négy társa pere. Mindannyian megkérdőjelezték a 2020-as elnökválasztás eredményét, szerintük elcsalták a voksolást, hogy hatalmon maradhasson a tekintélyelvű Aljakszandr Lukasenka.

A per január 17-i kezdetekor a minszki városi bíróság elutasította Cihanouszkaja és egyik vádlott-társa, az ellenzéki Népi Válságellenes Vezetőség csoportot irányító Paval Latuska ügyvédeinek kérését, hogy ejtsék az ellenük felhozott összes vádat, és zárják le az ügyet.

Cihanouszkaját hazaárulással, tömeges rendbontás szervezésével, szélsőséges csoport létrehozásával, gyűlöletkeltéssel, hatalomátvétel céljából szervezett összeesküvéssel vádolják, valamint azzal, hogy nemzetközi szankciókat követelt Belarusz ellen.

Latuskát és három másik vádlottat – Marija Marozt, Volha Kavalkovát és Szjarhej Dilevszkit – pedig azzal, hogy nyilvánosan szankciókra szólítottak fel Belarusz ellen, gyűlöletet keltettek, kenőpénzt fogadtak el és szélsőséges csoportot hoztak létre.

Ehhez kapcsolódóan: Cihanouszkaja párhuzamot vont Ukrajna harca és Belarusz küzdelme között

Mindannyian a Cihanouszkaja és Latuska által vezetett ellenzéki Koordinációs Tanács tagjai, és elmenekültek Belaruszból a 2020. augusztusi elnökválasztás hivatalos eredménye elleni tömeges tiltakozások véres leverése után. A választást Lukasenka saját állítása szerint megnyerte, a belarusz ellenzék és a nyugati kormányok szerint azonban meghamisították az eredményt, a szavazás valódi nyertese Cihanouszkaja volt.

Cihanouszkaja bohózatnak és Lukasenka bosszújának nevezte a pert, mondván, hogy nem kapott hozzáférést a bírósági dokumentumokhoz.

„Ezek a perek egyáltalán nem perek. Ez egy show. Bohózat, semmi köze az igazságszolgáltatáshoz” – mondta január 16-án a litvániai száműzetésben élő Cihanouszkaja.

Latuska cirkusznak nevezte a tárgyalást.

„Nézzük, hogyan sértik az alkotmányt Belaruszban – a választást elcsalták, a hatalmat bitorolják. A hatalmat bitorló ember nap mint nap megsérti az alkotmányt, nem beszélve a btk.-ról és a büntetőeljárási törvénykönyvről, valamint a közigazgatási törvénykönyvről és a közigazgatási eljárási törvénykönyvről. Ezek a törvények már nem működnek. Ez nem nevezhető tárgyalásnak, ezért nem akarok részt venni benne” – mondta Latuska január 16-án a Szabad Európa/Szabadság Rádiónak.

Ezreket vettek őrizetbe a választási eredmények elleni tiltakozásokon, és hiteles jelentések érkeztek arról, hogy a biztonsági erők megkínozták és bántalmazták a fogvatartottakat. Többen meghaltak a bosszúhadjárat során.

A 68 éves Lukasenka a nyugati szankciók közepette erősen támaszkodik Oroszország támogatására, miközben bünteti az ellenzéket, és letartóztatta vagy külföldre kényszerítette számos vezetőjét.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és több más ország nem hajlandó elismerni a magát elnöknek kikiáltó Lukasenkát.

XS
SM
MD
LG