Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Távozik tisztségéből a sokat bírált német védelmi miniszter


Christine Lambrecht a hadsereg egyik támaszpontján, Marienbergben 2023. január 12-én
Christine Lambrecht a hadsereg egyik támaszpontján, Marienbergben 2023. január 12-én

Christine Lambrecht hétfőn bejelentette lemondását, amit azzal indokolt, hogy a személyét érintő intenzív médiafigyelem jelentősen megnehezíti a tényszerű társadalmi vitát az ország hadseregéről és biztonságpolitikájáról.

„A katonák és a tárcánál dolgozó számos ember értékes munkáját kell előtérbe helyezni” – közölte a szociáldemokrata miniszter, hozzátéve, hogy döntéséről tájékoztatta Olaf Scholz kancellárt.

Egyelőre nem tudni, ki váltja őt a poszton. A kancellárnak ismét nőt kell jelölnie, ha be akarja tartani azt az ígéretét, hogy kormányában egyenlő lesz a nemek közötti arány, vagy nagyobb átalakítást kell elvégeznie. Tovább nehezítheti a kiválasztást, hogy a három koalíciós párt megegyezése értelmében a védelmi tárcát szociáldemokraták vezetik.

Az 57 éves politikus 2021 decembere óta tölti be a tisztséget, és bár sokan alkalmatlannak tartották, a szövetségi kormány vezetője többször is kiállt mellette, néhány hete például világklasszikus védelmi miniszternek nevezte.

A nyomás Lambrecht újévi köszöntőjét követően tovább fokozódott, ugyanis a berlini belvárosban mobiltelefonnal készített videóüzenetében nem lehetett hallani a hangját a háttérben szilveszterezők tűzijátékai, petárdái miatt. Tavaly tavasszal amiatt tört ki botrány, hogy magával vitte 21 éves fiát egy repülésre egy katonai helikopterrel.

A váltásra érzékeny pillanatban kerül sor, Németországot ugyanis sokan bírálják a nyugati szövetségen belül amiatt, hogy nem szállít Leopard 2 páncélozott harckocsikat Ukrajnának. Noha az utóbbi időben Berlin jelentősen fokozta katonai segítségnyújtását, az újabb szállítmányokat rendre hosszú hezitálás előzi meg.

Ehhez kapcsolódóan: Marderok, Leopardok, Abramsok, Bradley-k: sok új nyugati fegyver, amely vagy megy Ukrajnába, vagy nem

A kezdeti hozzáállást jól példázza, hogy a német kormány tavaly januárban, az ukrajnai háború kezdete előtt egy hónappal bejelentette, hogy világos támogatásuk jeleként ötezer katonai sisakot küldenek a kelet-európai országba.

Lambrecht korábban az akkor még pénzügyminiszterként dolgozó Scholz helyettese volt, amíg ki nem nevezték az igazságügyi tárca élére 2019-ben. Ez előtt Angela Merkel kancellár kormányában család- és nőügyi miniszter volt.

Ezen tisztségeiben széles körű tisztelet övezte, védelmi miniszterként azonban gyakorta került kritikák kereszttüzébe a területen való járatlansága miatt.

A hadsereget az ország újraegyesítése óta sújtó pénzhiány miatt a védelmi az egyik leghálátlanabb tárca a német kormányban. Oroszország Ukrajna elleni támadása nyomán azonban ez lett az egyik legfontosabb a 2021 decemberében felállt Scholz-kormányban, mert Ukrajna támogatása és a Bundeswehr korszerűsítése egy százmilliárd eurós beruházási program révén a legfőbb kormányzati törekvések közé tartozik.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG