Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Van, ahol többet költhetnek az egyetemi alapítványok vezetőinek fizetésére, mint ösztöndíjakra


A képen elsőéves hallgatók fogadalomtétele a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén a debreceni Nagyerdei Stadionban 2021. szeptember 5-én
A képen elsőéves hallgatók fogadalomtétele a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén a debreceni Nagyerdei Stadionban 2021. szeptember 5-én

A kurátorok átlagosan havi egy-másfél millió forintot keresnek. Miközben az alapítványok többségénél pár tízmillió forint megy el a működési költségekre, a vezetők bérére ötven-százmillió forintot költenek – írja az éves beszámolókat vizsgálva 24.hu.

A hírportál számítása szerint a kormány 1617 milliárd forintnyi állami vagyont adott át az általa alapított 33 vagyonkezelő alapítványnak 2020–2021-ben, a konstrukció létrehozásakor. Ebből mintegy ezermilliárd forint értékű állami tulajdont a 21, egyetemeket fenntartó vagyonkezelő alapítvány kapott. A Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kapta a legnagyobb állami vagyont: 341 milliárd forint volt a saját tőkéje 2021 végén, de 151 százmilliárdos állami pénzhez jutott a kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítvány, és 113 forintos vagyonnal rendelkezett 2021-ben a debreceni egyetem fölött álló Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány is.

Míg egy évvel korábban 225 milliárdot, addig tavaly már összesen 330 milliárd forintot adott az állam az alapítvánnyá alakított egyetemek finanszírozására. A legtöbbet, mintegy 55 milliárd forintot 2022-ben a Debreceni Egyetem alapítványa kapta, a szegedié 44,3, a pécsié pedig 42,6 milliárdot.

Ehhez kapcsolódóan: Az ELTE 650 dolgozója nyílt levélben követel érdemi bérrendezést

A legtöbb vagyonkezelő évi négyszázmillió forintot kap az államtól, ebből fizetik egyebek között a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagokat, és ebből finanszírozzák „az alapítvány által közvetlenül ellátandó közfeladatokat”, például az ösztöndíjakat, amelyeket a hallgatói teljesítmény, rászorultság alapján ítélnek oda.

A hírportál számításai szerint az alapítványok többségénél pár tízmillió forint megy el a működési költségekre, ötven-százmillió forint a vezetők bérére. Az egyetemek kuratóriumaiban ülő kurátorok átlagosan havi egy-másfél millió forintot keresnek.

  • A Miskolci Egyetemet működtető Universitas Miskolcinensis Alapítványt Varga Judit igazságügyi miniszter vezeti. Itt 35 millió forintot osztottak ki 2021-ben a hátrányos szociális helyzetű vagy kiemelkedően teljesítő hallgatók között, miközben a kuratóriumi és a felügyelőbizottsági tagok 65 millió forintot kaptak.
  • Az Állatorvostudományi Egyetemet fenntartó Marek József Alapítvány 21,75 millió forinttal támogatott 15 ösztöndíjas hallgatót, miközben a vezető tisztségviselők 108 millió forintot vettek fel.
  • A Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter által vezetett Pannon Egyetemért Alapítvány összesen 9,4 millió forintot fordított ösztöndíjakra a vizsgált évben, az alapítvány vezetői eközben 81 millió forint tiszteletdíjat kaptak, igaz, a miniszterként az uniós pénzekért is felelős Navracsics Tibor nem vette fel kuratóriumi illetményét.
„Nekünk kötelező az erasmusos félév” – A corvinusos diákok szerint kell lennie megoldásnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:16 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG