Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Technobulikkal segítik ukrán fiatalok a lerombolt települések újjáépítését


Fiatal önkéntesek takarítják a romokat zenére Jahidnében 2022. július 24-én
Fiatal önkéntesek takarítják a romokat zenére Jahidnében 2022. július 24-én

Emberek százai gyűlnek össze egy-egy ilyen nappali „takarítóparti” keretében Ukrajna északi részén, ahol zenére zajlik az orosz pusztítás utáni újjáépítés.

Az AP hírügynökség tudósítója a megszállás alól körülbelül egy hónapja felszabadult Jahidnében járt. Beszámolója szerint a súlyos károkat szenvedett településen nagy erőkkel folyt az ágyúzásban még márciusban lerombolt kultúrközpont maradványainak eltakarítása, miközben egy dj a lőszeresládákon elhelyezett keverőpultja mögül technót és house-ot játszott. A munkát többen is rövid táncszünetekkel szakították meg időnként.

„Az önkénteskedés most az életstílusom. Szeretem az elektronikus zenét, sokat jártam bulizni. De most háború van, segíteni akarunk, és ezt zenére tesszük” – jelentette ki Tanya Burjanova, a Repair Together nevű kezdeményezés egyik szervezője.

Ukrajnában pezsgő partikultúra alakult ki az elmúlt évtizedekben, ennek azonban Oroszország február 24-én megkezdett inváziója véget vetett. Bár Kijevben mára jórészt elhárult a közvetlen fenyegetés, a hatóságok érvényben tartják az esti kijárási tilalmat, illetve továbbra is fennáll a veszélye egy váratlan orosz rakétatámadásnak. Sok bulizni vágyó fiatal ezért igen lelkesen fogadta a zenei fesztiválok szabadságát szeretett hazája újjáépítésével kombináló „takarítópartik” ötletét.

A 26 éves Burjanova arról számolt be, hogy a rendezvények összehozzák a résztvevőket, akik úgy érezhetik, hogy visszatérőben van egyfajta normalitás.

"Valakinek tennie kell valamit": önkéntesek, akik Ukrajnáért harcolnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:57 0:00

Jahidne kulturális központja a falu szélén található. A megszállás alatt az orosz katonák a létesítmény pincéjébe zárták a falu szinte minden lakosát, élő pajzsként használták őket, így akadályozva az ukrán hadsereg támadását.

A 68 éves Nina elmondta, hogy ezekben a borzalmas hetekben tizenegy ember vesztette életét a rossz körülmények miatt. Hozzátette, hogy rendkívül hálás az újjáépítésben segédkező fiataloknak.

„Megjavították az ablakainkat, ajtóinkat. A fizetésünkből vagy nyugdíjunkból mi nem lettünk volna erre képesek. Hálás vagyok a segítségért” – közölte.

A húszas-harmincas éveiben járó önkéntesek többsége a körülbelül kétórányi autóútra lévő fővárosból érkezett, de voltak a településen a nyugati Lvivből és a közeli Csernyihivből, sőt külföldről, például az Egyesült Államokból, Németországból és Portugáliából is.

A kultúrház újjáépítése a csoport immár nyolcadik projektje, tizenöt megrongálódott lakóépületet is felújítottak a faluban. A következő célpont a környékbeli Lukasivka, ahol tizenkét házat terveznek építeni a hajléktalanná vált embereknek.

A dj, Olekszandr Bucsinszkij a szettje után hangsúlyozta, hogy az önkénteseket összeköti az optimizmus és a felelősségtudat.

„Mind fiatalok, akik még tele vannak életszenvedéllyel, ugyanakkor fájdalmat éreznek és rendkívül szomorúak a háború miatt. Úgy érzik, részt kell venniük ebben a történelmi pillanatban, segíteniük kell az embereknek, és mosollyal az arcukon jobb hellyé kell tenniük Ukrajnát” – fogalmazott.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG