Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Teherán magasabb árat követel, ezért akadozik az iráni olajkereskedelem Kínával


Exportolaj-vezetékek az Iránhoz tartozó Harg szigetén lévő olajlétesítménynél 2016. február 23-án
Exportolaj-vezetékek az Iránhoz tartozó Harg szigetén lévő olajlétesítménynél 2016. február 23-án

Szinte teljesen leállt Kína és Irán között az olajkereskedelem, mert Teherán visszatartja a szállítmányokat, és magasabb árat követel legjelentősebb vásárlójától, ami szűkíti az olcsó kínálatot a világ legnagyobb olajimportőre számára – közölték iparági források.

Az iráni olaj visszatartása – amely Kína teljes kőolajimportjának mintegy tíz százalékát teszi ki, és októberben mennyiségi rekordot döntött – emelheti az árakat és csökkentheti a kínai finomítók nyereségét.

A hirtelen lépés, amelyet egy iparági vezető mulasztásnak nevezett, a venezuelai olajra vonatkozó amerikai szankciók feloldásának következménye is lehet, ami a dél-amerikai termelőtől az Egyesült Államokba és Indiába irányított át szállítmányokat, a kínálat csökkenése pedig megemelte az árakat Kína számára.

A National Iranian Oil Co, a kínai kereskedelmi minisztérium és az amerikai pénzügyminisztérium egyelőre nem válaszolt a Reuters kérdéseire.

December elején az iráni eladók közölték a kínai vevőkkel, hogy hordónként öt-hat dollárra csökkentik a Brent világpiaci árához képest az iráni kőolaj decemberi és januári szállításaira vonatkozó árengedményt – mondta a Reutersnek öt kereskedő, akiknek rálátásuk van az ügyletekre. A kereskedők szerint novemberben még hordónként tíz dollár körül volt az árengedmény.

„Ez jelentős mulasztásnak tekinthető. Az utasítás az áremelésre nyilvánvalóan a teheráni központból érkezett, mivel a közvetítőknek sem szállítanak” – mondta egy kínai kereskedő.

Egy közvetlenül Iránból vásároló kínai közvetítőcég vezetője azt mondta, hogy az OPEC-termelő ország „visszatart szállítmányokat”, ami „patthelyzetet” okoz a kínai vásárlók és az iráni beszállítók között.

„Nem világos, hogyan végződik ez az ügy. Várunk egy kicsit, és megnézzük, hogy a finomítók elfogadják-e az új árat” – tette hozzá.

Kína dollármilliárdokat takarított meg azzal, hogy gyakran jelentős árengedménnyel vásárolt olajat szankciókkal sújtott kitermelőktől, Irántól, Venezuelától és újabban Oroszországtól. Ezek az országok adják Kína kőolajimportjának csaknem harminc százalékát.

Szorongatott „teafőzők”

Egyelőre nem világos, hogy milyen mértékű az iráni olajimport visszaesése Kínában. Két kereskedő szerint legalább egy vevő elfogadta a magasabb árakat: a kelet-kínai Santung tartomány egyik finomítója december végén vásárolt egy szállítmányt a csökkentett, 5,5 és 6,5 dollár közötti kedvezménnyel.

Az árengedmények tovább csökkenhetnek, mivel a legutóbbi ajánlat már csak 4,5 dolláros diszkontot tartalmazott – mondták a kereskedők. A tavalyi átlagos árengedmény az Iranian Light esetében körülbelül 13 dollár volt a kereskedők szerint.

„A vevők továbbra is azon dolgoznak, hogy valamilyen megoldást találjanak, mert az új árak túl magasak – mondta egy vevő Santung tartományból. – Mivel korlátozottak a választási lehetőségeik, az iráni oldal nagyon kemény, az ártárgyalásokon szűk a mozgástér, és mindez nem kedvez a kínai vevőknek” – tette hozzá.

A kisebb független kínai finomítók, az úgynevezett teafőzők Teherán első számú ügyfeleivé váltak 2019 óta. Ők váltották fel az állami finomítókat, amelyek az amerikai szankciók megsértése miatti aggodalmak hatására megszüntették a vásárlást Iránból.

A kínai „teafőzők” veszik át Irán teljes olajexportjának mintegy kilencven százalékát, amit általában Malajziából vagy az Egyesült Arab Emírségekből származó olajnak tüntetnek fel – mondják iparági források.

Az árak körüli huzavona miatt Irán szinte teljes exportja bezuhant, ahogy Kínában is csökkent az iráni olaj importja.

Kína decemberben naponta mintegy 1,18 millió hordó (bpd) iráni olajat importált, ami a novemberi 1,22 millió bpd-hez képest 23 százalékos csökkenés – közölte a Vortexa Analytics tankerhajó-figyelő cég.

Egy másik hasonló cég, a Kpler decemberre 1,23 millió bpd-re becsülte az iráni exportot, ami jelentős visszaesés a novemberi 1,52 millió bpd-hez képest. A Kpler szerint az iráni vizeken lévő úszó olajtárolók készletei mintegy kétmillió hordóval, 15,5 millió hordóra emelkedtek az elmúlt héten.

„Az irániak fel akarják zárkóztatni az áraikat az orosz ESPO-hoz, de nem teljesen értik meg, hogy az iráni olajra vonatkozó szankciók mértéke más, mint az orosz olajra vonatkozóké” – mondta egy független finomító kereskedelmi vezetője.

Washington 2021 óta több mint 180, az iráni kőolaj- és petrolkémiai ágazathoz kapcsolódó személyt és szervezetet szankcionált.

Az orosz olajra vonatkozó legfőbb korlátozás a hordónkénti hatvandolláros árplafon, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei 2022 decemberében vezettek be, hogy megbüntessék Moszkvát az Ukrajna ellen indított háború miatt. A fő vásárló India többnyire hatvan dollár felett fizetett az orosz olajért.

Chen Aizhu és Muyu Xu szingapúri, Alex Lawler londoni, Parisa Hafezi dubaji és Timothy Gardner washingtoni tudósításai alapján szerkesztette Florence Tan és William Mallard a Reutersnél.
XS
SM
MD
LG