Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az elszegényedett irániak az éjszakai buszokon alszanak


Otthontalan anya és gyermeke próbál aludni Teherán egyik éjszakai buszjáratán.
Otthontalan anya és gyermeke próbál aludni Teherán egyik éjszakai buszjáratán.

Egy hajléktalan anya és kisgyermeke alszik egy éjszakai buszon, amely az iráni főváros, Teherán üres utcáin kanyarog. Ők is azok közé az irániak közé tartoznak, akik elkeserítő anyagi helyzetük miatt a nyilvános buszokon alszanak - és egyre többen vannak ilyenek.

Az anyáról és lányáról készült fotók virálisan terjedtek el a közösségi médiában és rávilágítottak az országban egyre mélyülő szegénységre. Iránban a gazdaságot a kemény amerikai szankciók, a koronavírus-járvány és az évek óta tartó rossz gazdálkodás sújtja.

Az iráni média által "buszon alvók" néven emlegetett emberekről először a teheráni székhelyű Tejaratnews című szaklap számolt be december 29-én.

A kiadvány cikke szerint sokan közülük alantas munkát végző lakosok. Mivel lakbérre nem futja, jegyet vásárolnak a buszjárat végállomásáig. Az órákig tartó út alatt sokan a téli hideg elől keresnek menedéket és bepótolják a kimaradt alvást. Általában a reggeli csúcsforgalom előtt szállnak le a buszról - számolt be a lap.

Iráni médiajelentések szerint Teheránban és annak külvárosaiban az elmúlt évben mintegy 50 százalékkal ugrott meg a lakbér. A fővárosban a lakosok jövedelmük 60-70 százalékát költik lakhatásra - írják a beszámolók.

"Számukra a busz olyan, mintha olcsó teheráni szállást vennének ki. De még ez az olcsó szállás is 360 000 és 750 000 tomán körüli összegbe, azaz 12-30 amerikai dollárba kerül nekik havonta" - számolt be a Tejaratnews.

"Napközben mindegyikük elfoglalt [dolgozik], éjszaka pedig itt keresnek menedéket" - mondta a Tejaratnewsnak egy meg nem nevezett buszsofőr. "Ne gondolják, hogy mindannyian [drog]függők. Mindegyiküknek van munkája".

Olcsóbb, mint a bérelt lakás. Két hajléktalan iráni férfi egy teheráni buszjáraton, 2022. januárjában.
Olcsóbb, mint a bérelt lakás. Két hajléktalan iráni férfi egy teheráni buszjáraton, 2022. januárjában.

A félhivatalos iráni ISNA hírügynökség, amely közzétette a buszon alvókról készült képeket, arról számolt be, hogy Teherán nyilvános buszai az egyetlen biztonságos alvóhelyet jelentik sok szegény iráni számára, akik munkásként vagy utcai kereskedőként keresik a kenyerüket.

"A buszok ezeken a hideg éjszakákon tele vannak hajléktalan nőkkel, férfiakkal, sőt gyerekekkel is, akik más és más okokból kötöttek ki itt" - írta az ISNA.

A hírügynökség azt állította, hogy a buszokon alvók közül sokan nem hajlandók menedékhelyekre menni, mert szerintük azok koszosak. Egyes jelentések szerint nincs elég menedékhely, mert a városban megugrott a hajléktalanok száma.

A probléma lekicsinylése

A buszon alvókról készült fotók és a médiabeszámolók reakcióra késztették az iráni tisztviselők is. Ők viszont megpróbálták lekicsinyelni a problémát azzal, hogy sok éjszakai buszon alvó drogfüggő. Egyes tisztviselők azzal vádolták a külföldi székhelyű, perzsa nyelvű médiumokat, hogy az ügyet felhasználva "negatív propagandát" terjesztenek az országról.

Mahmud Tarafo'e, a teheráni buszvállalat ügyvezető igazgatója azt állította, hogy a probléma kevésbé elterjedt, mint ahogyan arról beszámoltak.

"Honnan tudjuk megmondani, hogy egy [buszon] utazónak van-e alvóhelye vagy nincs?" - idézte szavait az IRNA állami hírügynökség január 1-jén.

"Nem tagadjuk ennek a jelenségnek a létezését, de ez egy társadalmi és gazdasági kérdés és a Teheráni Autóbusz Társaságnak nincs szerepe benne. A múltban is tapasztaltuk, hogy drogfüggők aludtak a buszokon".

Iránban az elmúlt években nőtt a hajléktalanok száma, mert többmillióan jutottak szegénysorra.
Iránban az elmúlt években nőtt a hajléktalanok száma, mert többmillióan jutottak szegénysorra.

Ahmad Ahmadi Sadr, a teheráni önkormányzat jóléti osztályának ügyvezető igazgatója azonban azt mondta, hogy Teherán 20 különböző területén már 20 buszt jelöltek ki a hajléktalanok számára, hogy ezen a télen ott aludjanak.

Mehdi Chamran, a teheráni városi tanács vezetője a maga részéről a polgármestert idézte, aki azt mondta, hogy a buszokban alvókat egy meg nem nevezett helyre fogják áthelyezni. További részletekkel nem szolgált.

"Vannak problémák, de bármit is teszünk a munkánkat [félreértelmezik]" - mondta január 4-én. "A hazai és a külföldi média vizsgál minket. A külföldi hírügynökségek elfelejtették, hogyan élnek a szemétszedők [olyan városokban, mint] London vagy [más] országokban".

Időzített bomba

A Szabad Európához tartozó Radio Fardának adott interjújában Mehrdad Darvispur svédországi szociológus azzal vádolta az iráni hatóságokat, hogy megpróbálják elbagatellizálni a kérdést. "Ez nemhogy nem segít a megoldásában, de a kérdés tovább fog nőni, és [időzített bombává válik]" - mondta.

Az irániak a közösségi médiában osztották meg a buszokban alvó hajléktalanokról készült képeket és aggodalmukat fejezték ki az országban növekvő szegénység miatt.

"Ez Teherán" - írta Vahid Dzsafari Twitter-felhasználó, aki egy videót tett közzé egy buszon alvó emberekről. "A kedves iráni emberek szegénysége napról napra nő".

"Hogyan nem törheti össze az ember lelkét, ha ezeket a képeket látja?" - írta Elham Zohrevand újságíró a Twitteren, miközben megosztotta a buszon alvó hajléktalan anyáról és gyermekéről készült fotót.

A hajléktalanság Iránban az elmúlt években jelentősen megnőtt, mivel megfigyelők szerint milliók szorultak szegénységbe. Az iszlám köztársaságban élő hajléktalanok pontos száma nem ismert.

Az iráni média beszámolói szerint a hajléktalanok kartondobozokban, hidak alatt vagy autókban kényszerülnek aludni.

A Sarvand című napilap 2016-ban azzal sokkolta a nemzetet, hogy a fővároson kívül sírokban alvó hajléktalanokról közölt fotókat.

Ahmad Tavakoli volt törvényhozó, aki tagja a legfelsőbb vallási vezető, Ali Hamenei ajatollah tanácsadó testületének, tavaly azt mondta, hogy a mintegy 84 milliós országban az emberek 60 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

XS
SM
MD
LG