Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Telefonon beszélt több nyugati kollégájával az orosz védelmi miniszter


Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu Moszkvában 2022. június 22-én
Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu Moszkvában 2022. június 22-én

Szergej Sojgu több hónapnyi szünet után az utóbbi napokban kétszer is beszélt amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal, miközben egyre erősödnek azok az aggodalmak, amelyek szerint a harctéri kudarcok hatására Oroszország tovább eszkalálhatja az ukrajnai háborút.

Az orosz tárcavezető három másik nagy NATO-tagállam, Franciaország, Nagy-Britannia és Törökország védelmi miniszterével is tárgyalt, Sébastien Lecornuvel, Ben Wallace-szal és Hulusi Akarral.

Moszkvai tájékoztatás szerint Sojgu aggályait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Kijev esetleg „piszkos bombát” – vagyis radioaktív anyagokkal kevert hagyományos robbanószert – vethet be. Erre nézve azonban semmilyen bizonyítékot nem mutatott be.

Ezzel párhuzamosan a RIA Novosztyi orosz hírügynökség mindenféle hivatkozás vagy forrásmegjelölés nélkül azt írta, hogy az ukrán hadsereg kisebb atomcsapásokat hajthat végre az ellenőrzése alatt álló területeken, hogy a támadást a megszállókra fogja, és így tovább erősítse az oroszellenes közvéleményt.

Nyugati tisztségviselők attól tartanak, hogy a Kreml ezekkel az alaptalan állításokkal kíván megágyazni a fegyveres konfliktus kiszélesítésének.

Felszámolt atomarzenál

Ukrajna a kilencvenes években önként feladta a szovjet időszakból megmaradt nukleáris készleteit, cserébe Oroszország nemzetközi szerződés keretében garantálta az ország határait. Moszkva a mostani vádakkal gyakorlatilag azt állítja, hogy a nyugati országok atomfegyvereket szállíthatnak Kijevnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök határozottan visszautasította Szergej Sojgu kijelentéseit, és aláhúzta, hogy ezek alapján az orosz vezetés atomtámadásra készülhet. „A világnak erre a lehető legkeményebb választ kell adnia” – fogalmazott.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter leszögezte, hogy Ukrajna továbbra is számíthat Washington támogatására a védekezésben.

„Az Egyesült Államok visszautasítja Sojgu orosz védelmi miniszter nyilvánvalóan hamis állításait, amelyek szerint Ukrajna piszkos bombát tervezne bevetni a saját területén” – húzta alá.

Az amerikai diplomácia vezetője Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel beszélt telefonon, és ennek során megerősítette, hogy országa szövetségeseivel együtt fenn fogja tartani „példa nélküli biztonsági, gazdasági és humanitárius segítségnyújtását, amíg csak szükséges”.

Hasonlóan nyilatkozott Ben Wallace is, aki óva intette attól Oroszországot, hogy ezeket a hazugságokat próbálja felhasználni a katonai eszkalációra.

Dara Massicot, a washingtoni székhelyű RAND Corp szakértője szerint az ügy komoly aggodalomra ad okot. „Hamis zászlós orosz művelet előkészítésének tűnik. Nyugtalanító, hogy ez védelmi miniszteri szinten történik” – szögezte le.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogja védeni az Ukrajnától illegálisan elcsatolt területeket. Sokan ezt úgy értelmezték, hogy ebbe az atomfegyverek is beletartoznak.

Az amerikai és az orosz védelmi miniszter az ukrajnai invázió február 24-i megindítása óta mindössze háromszor beszélt egymással, abból kétszer az utóbbi négy napban.

Az ukrán hadsereg szeptember elején sikeres ellenoffenzívát indított, és számos helyen visszavonulásra kényszerítette az orosz inváziós erőket.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG