Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Teljes irányváltást ígért a kormány a Fertő tavi beruházás kapcsán az UNESCO-val tartott egyeztetésen


Aktivisták tiltakoznak a Fertő tavi beruházás ellen az UNESCO-misszió látogatása alatt
Aktivisták tiltakoznak a Fertő tavi beruházás ellen az UNESCO-misszió látogatása alatt

Az ENSZ kulturális szervezetének tanácsadó missziója ellenőrzi a Fertő tavi beruházást a héten. A világörökségi listán sorolt helyszín kapcsán komoly kifogások merültek fel a magyar és az osztrák területen tervezett beruházások miatt. Ha a kormányok nem kezelik az UNESCO által sorolt problémákat, akár a Fertő-part világörökségi címét is kockáztathatják. Ez pedig nagy presztízsveszteséget jelentene idegenforgalmi szempontból, és az érintett országok rossz hírét kelti, ha megtörténik.

A Fertő tó védelméért küzdő civilekkel és kormánytagokkal is találkozott ma az UNESCO Világörökség Bizottságának tanácsadó küldöttsége a határhoz közeli osztrák településen, Winden am Seeben.

A beruházás ellen tiltakozó aktivisták várták az UNESCO-misszió helyszíni látogatását
A beruházás ellen tiltakozó aktivisták várták az UNESCO-misszió helyszíni látogatását

Még tegnap megkerestük a Fertő tavi állami beruházásért január óta felelős Építési és Közlekedési minisztériumot, hogy tájékoztatást kérjünk az UNESCO-küldöttség (tanácsadó misszió) részleteiről. Megkeresésünkre mostanáig nem érkezett válasz, így csak az UNESCO-val folytatott tanácskozáson szintén részt vevő civil szervezetek képviselőitől kapott információra támaszkodhattunk.

Ehhez kapcsolódóan: Az UNESCO is vizsgálódik a Fertő tó ügyében

A tanácskozáson magyar részről a Fertő tó barátai Egyesület, a Greenpeace és a kormány képviselői vettek részt. Osztrák oldalról többek között a WWF és az Allianz for Nature szervezet képviseltette magát.

Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj néven szerepel az UNESCO világörökségi helyszíneket soroló listáján a Fertő tó és partjának osztrák és magyar oldalon lévő területe. A négy éve indult, sokmilliárdos állami beruházás ellen környezetvédők és helyiek tiltakoztak. A tó – korábban népszerű – helyi strandja az építkezés kezdete óta nem látogatható, horgászok, vitorlázók számára is csak korlátozottan érhetők el a tó egyes részei. Tavaly év végén megszűnt a beruházást addig irányító állami cég, azóta az Építési és Közlekedési minisztérium fennhatósága alá tartozik. A tárca vezetője, Lázár János idén nyáron bejelentette: takarékossági okokból végül nem az egész tervezett projekt valósul meg, csak egy része készül el.

Ehhez kapcsolódóan: Megnyitották a Fertő tavi építkezés eddig lezárt területét

Az ENSZ oktatási és kulturális szervezete és az Európai Bizottság már korábban is figyelmeztette és a hatalmas építkezés egyes terveinek visszavonására kérte a magyar kormányt. Az UNESCO szakértői a héten – mint erről korábban írtunk – tanácsadó misszió keretében vizsgálódnak a helyszínen.

A tanácskozásról a részt vevő civil szervezetek képviselői tájékoztatták a Szabad Európa szerkesztőségét. Megtudtuk, hogy az egyeztetésen a külügyminisztérium és az építési minisztérium küldöttei képviselték a kormányt. Az osztrák részről megjelent civil szervezetek a vízutánpótlásról, vízkezelésről beszéltek, nem is csak a Fertő kapcsán, hanem az egész közép-európai térség vonatkozásában. Ők az osztrák oldalon tervezett kórház építése vonatkozásában fogalmaztak meg kritikát: a zöldmezős beruházás kapcsán többek között azt kifogásolták, hogy alig száz méterre fekszik a rámszari egyezmény által is védett vizes élőhelytől, és hozzájárulna a tópart menti települések egybeépüléséhez.

Építkezés a Fertő tónál: nádas helyett beton
Építkezés a Fertő tónál: nádas helyett beton

A Fertő tó Barátai Egyesület elnöke, Major Gyula arról számolt be, hogy a kormány képviselői az UNESCO-misszióval tartott egyeztetésen azt ígérték: „mostantól minden szép és jó lesz”, megváltozik a kormány és a civilek közötti kommunikáció a Fertő ügyében. A minisztérium küldöttei azt mondták, hogy „bármivel fordulhatnak hozzájuk a civilek, ők partnerek lesznek, és köszönik az eddigi munkájukat”.

Major rákérdezett arra is, hogy a Lázár János által korábban bejelentett minimálprogram, a Fertő tavi beruházás csökkentett változata miből áll majd, de elmondása szerint erre nem kapott választ. A civil szervezetek képviselői szerint a kormány képviselői a megbeszélésen azt sejtették, hogy folyamatban van a beruházás újratervezése, de konkrétum szerintük erről nem derült ki.

Aktivisták tiltakoznak a Fertő tavi beruházás ellen az UNESCO helyszíni látogatása idején
Aktivisták tiltakoznak a Fertő tavi beruházás ellen az UNESCO helyszíni látogatása idején

Rodics Katalin, a Fertő tó védelmében több akciót is szervező és a szerintük környezetpusztító beruházás környezeti engedélyét sikeresen megtámadó környezetvédő szervezet, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse a Szabad Európa kérdésére a tópart esetleges rehabilitációjáról azt mondta: ha nem valósul meg a beruházás, egyszerűen hagyni kell, hogy a természet visszavegye a hatalmat a helyszínen, az odakerült betont senki nem fogja eltávolítani (és ez szerinte így rendben is lenne, hiszen újabb munkagépek megjelenése csak további károkat okozna a környezetben).

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG