Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Várandós nők vannak lélegeztetőgépen, a virológus szerint oltani kell a kismamákat


Egy férfi fogja terhes felesége kezét a Covid-járvány idején egy párizsi kórházban 2020. november 17-én
Egy férfi fogja terhes felesége kezét a Covid-járvány idején egy párizsi kórházban 2020. november 17-én

A magzatot elvileg nem fertőzi meg a vírus, de az anyára nagyon veszélyes a magas láz - mondta Rusvai Miklós, aki szerint nálunk sem lehet elkerülni azt, hogy megkezdődjön a terhes nők oltása.

A virológus az RTL Híradójában arról beszélt, hogy jelenleg húsz kismama van intenzív osztályon, közülük négyen lélegeztetőgépen. A virológus szerint ebből is látni, hogy a fiatalokat sem kíméli a járvány, noha korábban, mint fogalmaz, azt az illúziót ápoltuk, hogy a fiatalabb korosztályra talán nem olyan veszélyes a vírus.

A szakember arról is beszélt, hogy a magzatot elvileg nem fertőzi meg a vírus, mert az a placentán nem megy át, de az anya szervezetét nagyon igénybe veszi a súlyos betegség, a magas láztól elvetélhet.

Rusvai Miklós szerint mindezek tudatában nálunk sem lehet elkerülni azt, hogy megkezdődjön a terhes nők oltása. Mint mondta, csecsemőkben, újszülöttekben is ki lehet mutatni az ellenanyagot, tehát úgy tűnik, hogy az anyai szervezettől védettséget kap az újszülött.

Korábban kevés volt a klinikai vizsgálat

A KOVIDők közösségi oldalon dr. Zádori János szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szegedi Kaáli Intézet orvosigazgatója beszélt a terhesség és a koronavírus elleni oltások kapcsán egyebek között arról, hogy az oltóanyag forgalmazóinak javaslata szerint a tervezett terhesség előtt két hónappal célszerű megkapni az oltást. l

A szakember posztja szerint az eddigi klinikai vizsgálatokban kevés adat volt arról, milyen hatása van az oltásnak a váradós vagy a nemrég szült nőkre, amikor pedig a speciális csoportokban a biztonságosság még nem bizonyított, maga a gyártó is köteles óva inteni a készítmény alkalmazásától.

A szülész-nőgyógyász szakorvos a vakcina hatásmechanizmusa alapján ugyanakkor könnyen lehetségesnek tartja, hogy rövidesen ezekre a csoportokra is kiterjesztik az alkalmazhatóságot. A szakember utal az Amerikai Reprodukciós Társaság szakmai véleményére, amely szerint sem a terhesség, sem a szoptatás alatt nem zárkóznak el a védőoltástól, ha az anyai kockázat ezt indokolttá teszi.

Úgy tűnik, hogy a terhesség fokozott kockázatot jelent

Az elmúlt egy évben rengeteg adat gyűlt össze a terhesség és a SARS-CoV-2 vírusfertőzés kapcsolatáról, illetve a terhesség alatti fertőzés kórlefolyásáról.

"Bár sok terhes nőnél tünetmentesen zajlik a fertőzés, azoknál a várandósoknál, akiknél tüneteket okoz, nagyon gyakran súlyosabb a kórlefolyás, mint az ugyanannyi idős, nem terhes nők esetében". A szakember szerint tehát úgy tűnik, hogy maga a terhesség fokozott kockázatot jelent, és a várandós nőknél további extra kockázat a túlsúly, a cukorbetegség és a vérnyomásproblémák. "Ezért is került egyes állásfoglalásokba már most bele, hogy indokolt esetben terhes állapotban is mérlegelhető a védőoltás beadása" - áll a két nemzetközileg elismert szegedi kutató – dr. Horváth Péter informatikus és dr. Kintses Bálint biológus – nevével fémjelzett, KOVIDők posztjában.

XS
SM
MD
LG