Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint egymillió oltás áll a kormánynál, csak a beadásuk nem megy gyorsan


Mekkora részét tudta már beadni az adott ország a hozzájuk megérkezett vakcináknak? (részlet)
Mekkora részét tudta már beadni az adott ország a hozzájuk megérkezett vakcináknak? (részlet)

A fel nem használt vakcinakészletek és a kormányzati ígéretek alapján akár már hétfőn kezdődhetne a nyitás. De a valóságban ez kizárt. A kormány akkor is a vakcinahiányra fogja az oltás menetének lassúságát, amikor már milliós nagyságrendben tornyosulnak itthon a fel nem használt vakcinák.

"Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik"

közli naponta szó szerint ugyanazt a kormányzati tájékoztatás. Ha igaz lenne, az elég nagy baj lenne, mert azt jelentené, hogy szándékosan akarná a kormány jóval lassabban beadatni az oltásokat, mint tehetné.

De biztosan nem is igaz, Orbán Viktor ugyanis teljesen más oltási ütemet jelentett be, amikor húsvétra nagyjából 2,5 millió beoltottat ígért.

"Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, ami nincs messze már, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált oltásra, húsvétig be is tudunk oltani" – mondta február közepén a miniszterelnök.

Vagy épp az is cáfolja, hogy a kormány ezt az oltási ütemet tartaná rendben lévőnek, amikor március elején Gulyás Gergely 3 nap alatt 400 ezer új beoltottat ígért. A valóságban viszont a fele se jött össze.

Hétfőn jöhetne a nyitás, ha igazak lennének a kormányzati bejelentések

Orbán Viktor pénteken bejelentett szándékai szerint a lazítás akkor kezdődhet, ha a regisztráltak közül minden 65 év feletti be lesz oltva. Ez szerinte akkor történik meg, amikor az oltottak száma eléri a 2,5 milliót.

Mivel péntekre nagyjából 1,5 millió ember kapott már oltást, ez egymillió plusz beoltottat jelent. Ezt pedig két nap alatt teljesíteni tudná az államigazgatás, ha elhisszük Gulyás Gergely többször hangoztatott állítását, ami szerint naponta 500 ezer embert tudnának beoltani, ha lenne elég vakcina Magyarországon.

"Pillanatnyilag ezeken [a már meglévő] az oltópontokon egy nap, hétvégi napokon több mint 500 ezer embert be tudunk oltani"

– magyarázta legutóbb március 11-én. De Gulyás szerint nincs elég oltás az országban, csak ez akadályozza őket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt rosszul tudta, az állami tájékoztatás szerint csaknem egymillió fel nem használt vakcina állt a kormánynál akkor. A magyar kormányinfón azonban nincs mód visszakérdezni vagy megmutatni a hivatalos adatokat a miniszternek.

Az új vakcinaszállítmányok pedig folyamatosan érkeznek, a hivatalos tájékoztatás szerint már több mint 1,2 millió dózis fel nem használt vakcina áll a kormány készleteiben. Több mint 3,1 millió adag érkezett eddig az országba, ebből kicsit több mint 1,9 milliót sikerült péntekig beadni.

Ezt viszont cáfolja Orbán Viktor bejelentése, ami szerint nem hogy két nap, hanem egy hét alatt sem lesz meg az egymillió új beoltott. A miniszterelnök ugyanis arról beszélt pénteken, hogy még egy hétig biztosan hatályban maradnak a korlátozó intézkedések.

Máshol kevésbé a raktárakban állnak a vakcinák

Múlt héten a Politico kirakta a hivatalos számokat arról, hogy melyik uniós országba mennyi vakcina érkezett, és ebből mennyit tudtak felhasználni. Ebből kiderült, hogy hiába van bőven oltás Magyarországon, lényegesen lassabban adjuk be ezeket, mint mások.

"Újabb álhír és hazugság a Politico állítása"

– reagált erre Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Facebookon. Azt viszont nem árulta el, hogy mi az az állítás, amivel problémája van, vagy mi a hazugság a hivatalos magyar számokban, márpedig a Politico azokból dolgozott.

Ő inkább azt közölte újra, hogy nálunk több ember kapott már oltást, mint ott, ahol valóban termékhiány van. Ez teljesen igaz is, népességarányosan valóban jobban állunk számos országnál.

Csütörtökön viszont a Koronavírus Sajtóközpont újra bejelentette, hogy a vakcinahiány a gátja a gyorsabb magyarországi oltásoknak.

Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis újra felajánlotta az önkormányzatok segítségét tömeges oltópontok kialakítására. Vagy a kormány akár adja át az oltásokat, és a főváros megszervezi a beadásukat.

"...mert nincs ellenzéki oltás, vagy kormánypárti oltás, közös gyász és közös küzdelem lehet csak. Ezért mi továbbra is készen állunk, más önkormányzatokkal együtt, új oltópontok kialakítására. Vagy adják ide a vakcinákat, hogy megoldhassuk magunk"

– írta a Facebookon.

A Koronavírus Sajtóközpont szerint viszont ezzel "zavarkeltést" folytat a főpolgármester, amit be kéne fejeznie. A felajánlást elutasították, és újra megismételték, hogy a vakcinahiány a gátja a gyorsabb oltási ütemnek.

Az eddig is érkező szállítmányok mellett egyébként áprilistól várhatóan a Janssen oltásaival is találkozhatunk Magyarországon. A terméket március 11-én engedélyezték az EU-ban, Magyarország pedig csaknem 4,4 millió adagot fog kapni.

Emellett a Pfizer is bejelentette, hogy a korábban ígértnél gyorsabban fogja tudni szállítani az oltásokat. A második negyedévben 200 millió adagot fognak leszállítani az EU-ban, ez Magyarországnak 4,3 millió adag új vakcinát jelent az időszak alatt.

Ezek mellé jön még június közepéig több mint négymillió dózis keleti termék, amit nyilvánosságra hozott szerződések révén tudhatunk.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG