Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Terrorizmus miatt vádat emeltek a volt pakisztáni miniszterelnök ellen


Imrán Hán sajtótájékoztatót tart Kabulban 2020. november 19-én
Imrán Hán sajtótájékoztatót tart Kabulban 2020. november 19-én

A dél-ázsiai országot 2018 és 2022 között irányító Imrán Hán ellen egy közelmúltbeli tiltakozáson elmondott beszéde miatt emelt vádat a rendőrség.

Kifogásolt beszédében a politikus bejelentette, hogy pert indít rendőrtisztek és egy bíró ellen, valamint azt állította, hogy egy közeli munkatársát őrizetbe vétele után megkínozták.

A vádemelést követően pártja videókat tett közzé az interneten, amelyeken látható, hogy több száz ember körbevette a volt kormányfő házát, hogy megakadályozzák az esetleges letartóztatását.

Az exminiszterelnök egyik tanácsadóját néhány hete őrizetbe vették, miután arra szólította fel a katonákat, hogy ne engedelmeskedjenek a hadvezetés „törvénytelen parancsainak”. Hazaárulás miatt indult ellene eljárás, amely Pakisztánban akár halálbüntetéssel is sújtható.

Hánt a gazdasági problémák nem megfelelő kezelése miatt áprilisban bizalmatlansági indítvánnyal menesztették, azóta vissza akar térni a hatalomba, ezért az elmúlt hónapokban számos tüntetést és nagygyűlést szervezett. Azt hangoztatja, hogy a „puccs” mögött amerikai összeesküvés állt a pakisztáni hadsereg részvételével, amit utódja, Sehbaz Saríf miniszterelnök határozottan tagad.

A hatóságok augusztus 20-án azonnali hatállyal megtiltották a volt krikettsztár beszédeinek élő közvetítését, de egy előre rögzített beszéd esetében kivételt tettek. Az indoklásban azt írták, hogy ezek a beszédek megzavarják a közrendet és a köznyugalmat, megnehezítik a rend fenntartását.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG