Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tiltakozás a brazil környezetvédelmi szabályok további lazítása ellen


Légifelvétel az amazóniai esőerdő egy kiirtott területéről 2019. augusztus 23-án
Légifelvétel az amazóniai esőerdő egy kiirtott területéről 2019. augusztus 23-án

Komoly tiltakozást váltott ki Brazíliában, hogy a törvényhozás alsóháza elfogadta a mezőgazdasági és az energetikai szektorra vonatkozó környezetvédelmi szabályok lazítását.

A jogszabály nyomán számos projekt, például kisebb farmok, valamint kisfeszültségű elektromos hálózatok vagy víztisztító telepek építésekor nem lenne szükség környezetvédelmi engedélyekre. Sokak szerint ez komoly fenyegetést jelent a dél-amerikai ország már most is gyorsan zsugorodó esőerdőire.

A szerda este nagy többséggel megszavazott javaslat hamarosan a szenátus elé kerül, amelynek ugyancsak jóvá kell hagynia.

A törvény bevezetne egy új típusú engedélyt, amelyet az útépítésekkor és az elektromos hálózatok létrehozásakor adnának ki a hatóságok, cserébe a beruházó írásos ígéretért, miszerint be fogja tartani a környezetvédelmi előírásokat.

Ez a brazil társadalom megsértése. A törvény jogi szürkezónákat teremt, fokozza erdőink pusztítását, illetve az őslakosokat és a védett területeket érő fenyegetéseket” – figyelmeztetett Luiza Lima, a Greenpeace környezetvédelmi szervezet munkatársa.

Vitatott amnesztia

Egy másik vitatott tervezet is van a brazil parlament előtt. Az alsóházban már elfogadott jogszabály amnesztiában részesítené a védett területeken illegálisan folyó mezőgazdasági, bányászati, fakitermelési projekteket, elismerné a tulajdonosok jogállását.

Emiatt több tucat európai élelmiszer-kiskereskedő kilátásba helyezte a brazil termékek bojkottját, mondván, a törvény nagyban hozzájárulna az amazóniai esőerdő pusztulásához.

Jair Bolsonaro brazil elnök 2019-es hivatalba lépése óta jelentősen nőtt az erdőirtás mértéke. A 2020 augusztusát megelőző 12 hónapban a korábbiakhoz képest 9,5 százalékkal nagyobb lett a kipusztított terület az esőerdőben: egy év alatt Jamaicánál nagyobb területen irtották ki a fákat .

Készült az AFP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG