Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tisztségviselők szerint az újraszámlálás sem változtat az eredményen Georgiában


Választási tisztségviselők a szavazócédulákat kezelik egy vizsgálat során Georgia államban 2020. november 16-án.
Választási tisztségviselők a szavazócédulákat kezelik egy vizsgálat során Georgia államban 2020. november 16-án.

Georgia államban a szavazatok újraszámlálását kérte Donald Trump. A hivatalban lévő elnök abban reménykedik, hogy az új számok neki kedveznek majd. A helyi választási tisztségviselők szerint azonban nagyon valószínű, hogy Joe Biden marad a győztes.

Georgia állam választási tisztségviselői úgy nyilatkoztak, hogy az amerikai elnökválasztás során az államban leadott szavazatok újraszámlálásának az eredményét november 19-én fogják nyilvánosságra hozni. Donald Trump hivatalban lévő elnök abban reménykedik, hogy a szavazatok kézi újraszámlálása eltörli a demokrata jelölt, Joe Biden előnyét. Az állam vezető választási tisztségviselői azonban azt mondták, ez valószínűtlen.

Csökkent Biden előnye

„Nem hiszem, hogy végül ez változtatni fog az eredményen” – mondta Brad Raffensperger, Georgia repulikánus államtitkára a CNN-nek.

Gabriel Sterling, aki az államban a szavazási rendszert felügyeli, azt mondta a riportereknek, hogy az újraszámlálás során olyan bizonyíték sem merült fel, ami alátámasztaná Trump megalapozatlan vádaskodását, hogy kiterjedt csalás történt a választáson. „Rosszul értesült e téren” – mondta Sterling, aki hozzátette, hogy a kézi szavazatszámlálás korai adatai szerint Biden előnye 1 400 szavazattal, 14 156-ról 12 728-re csökkent.

Georgia állam egyike azoknak, ahol a Trump-kampánycsapat megkérdőjelezte a választás kimenetelét.

Wisconsinban sem számítanak fordulatra

Wisconsin állam választási tisztségviselői november 18-án azt mondták, hogy Donald Trump csapata a szavazatok részleges újraszámolását kérte, amire november 20-án kerül sor, de a várakozások szerint ennek sem lesz hatása az eredményre.

Az állam választási bizottsága közölte, hogy két erősen demokrata megyében fogják újraszámolni a szavazatokat, miután a Trump-kampánystáb kifizette a 3 millió dolláros költséget. Az újraszámlálással napokon belül végeznek. Joe Biden több mint 20 ezer szavazattal nyerte meg Wisconsint.

Trump továbbra sem enged

Donald Trump ezen a héten nem tartott nyilvános eseményeket, hanem Twitteren írt bejegyzéseket, továbbra is azt állítva, hogy a választást megbundázták az ő hátrányára. Erre az állítására azonban továbbra sincs bizonyítéka.

Az, hogy Trump nem hajlandó elismerni a november 3-i választás eredményét, akadályozza a hatalomátadás folyamatát, és megnehezíti Joe Biden dolgát, hogy fel tudjon készülni a járvány elleni harcra.

A Trump-stáb és néhány republikánus támogatója azt mondta, hogy a regnáló elnöknek joga van az újraszámláláshoz, és ahhoz, hogy bíróságra menjen a vádjaival. De eddig szinte az összes, választással kapcsolatban indított bírósági ügye sikertelen volt.

Pennsylvaniában is folynak a perek

November 18-án az elnök jogi csapata kisebb győzelmet könyvelhetett el, amikor a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság úgy döntött, megvizsgálja a kérelmüket, amely azt a több ezer levélszavazatot támadja, amik hiányosan voltak megcímezve.

Egy másik ügy is folyik az államban. Donald Trump jogi csapata ugyanis azt is állítja, hogy a választási tisztségviselők következetlenül kezelték a levélszavazatokat. Az elnök ügyvédei azt is kérték, hogy a keresetnek azt a részét is vegye figyelembe a bíróság, amit korábban kivetettek a periratból. Ez a rész arra vonatkozik, hogy a választási megfigyelőket állítólag nem engedték be a szavazóhelyiségbe. Donald Trump jogi csapata azzal indokolta a dolgot, hogy „véletlenül” vonták vissza a keresetet.

Joe Biden 306 elektori szavazatot szerzett meg, míg Donald Trump 232-t. Ahhoz, hogy elnök maradhasson, Trumpnak legalább három nagy kulcsfontosságú államban kellene megváltoztatnia az eredményt, hogy megszerezze az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot.

A szövetségi államoknak december 8-ig eredményt kell hirdetniük, az elektori kollégium tagjai pedig december 14-én szavaznak. A következő lépés január 6-án lesz, amikor a Kongresszus összeszámolja az elektori szavazatokat. Utóbbi normális esetben csak formalitás. Az új elnök beiktatása január 20-án történik.

Készült a Reuters, az AP és a CNN tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG