Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tíz és fél börtönre ítélték az Iszlám Állam németországi vezetőjét


Ahmad Abdulaziz Abdullah, akit Abu Walaa néven ismernek, és a vád szerint ő volt az Iszlám Állam vezetője Németországban megérkezik a tárgyalóterembe. Németország, 2021. február 24.
Ahmad Abdulaziz Abdullah, akit Abu Walaa néven ismernek, és a vád szerint ő volt az Iszlám Állam vezetője Németországban megérkezik a tárgyalóterembe. Németország, 2021. február 24.

Tíz, hat hónap börtönbüntetésre ítélték az Iszlám Állam terrorszervezet németországi sejtjének egykori de facto vezetőjét.

Az észak-németországi Celle város bírósága bűnösnek találta az Abu Walaa nevet is használó, iraki állampolgárságú Ahmad Abdulaziz Abdullah-t terrorszervezeti tagság, illetve felforgató, erőszakos cselekmények előkészítésének és terrorizmus finanszírozásának vádjában.

A most 37 éves férfi Hildesheim mára bezáratott radikális mecsetjének imámjaként szalafista hálózatot hozott létre fiatalokból, harcosokat toborzott Irakba és Szíriába.

Az ügy három másik vádlottját négytől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtották.

Ítélet szíriai civilek megkínzása miatt

Egy másik büntetőeljárás keretében a nyugat-németországi Koblenz bírósága négy év és hat hónap börtönre ítélte Bassár el-Aszad szíriai elnök biztonsági szolgálatának egyik volt tagját, amiért szerepet játszott civilek megkínzásában.

A tájékoztatás szerint Ijád A. legalább harminc kormányellenes tüntetőt börtönbe szállított a 2011-es demonstrációk kezdetekor, ahol megkínozták őket, amiről ő is tudott előre.

Ez Németországban az első, emberiesség elleni bűncselekmény miatt kiszabott bírósági ítélet a tíz éve tartó szíriai polgárháborúval kapcsolatban. A damaszkuszi kormány tagadja, hogy kínzásnak vetnék alá a rezsim foglyait.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG