Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tizennyolc év börtönre ítélték a belarusz ellenzéki vezető férjét


Szjarhej Cihanouszkij, Ihar Loszik és két másik vádlott a homeli bíróságon 2021. december 14-én
Szjarhej Cihanouszkij, Ihar Loszik és két másik vádlott a homeli bíróságon 2021. december 14-én

Hosszú börtönbüntetésre ítéltek Belaruszban több bloggert és aktivistát, köztük az emigrációban élő ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja férjét.

A hat érintettet a tavalyi, sokak szerint elcsalt, az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka hatodik győzelmét hozó elnökválasztás előtt vették őrizetbe.

Jogvédők politikai fogolynak tartják a délkeleti Homel város bíróságán kedden zárt ajtók mögött elítélt személyek mindegyikét. Tárgyalásuk 173 napig tartott, ez volt az egyik leghosszabb ilyen eljárás a volt szovjet tagköztársaság történetében.

A törvényszék 18 évi börtönbüntetést szabott ki Szjarhej Cihanouszkij népszerű aktivistára és videobloggerre, aki indulni szándékozott tavaly Lukasenka ellen, mielőtt a választás előtt kizárták és letartóztatták volna a hatóságok.

Ezt követően végül felesége, a politikába újonnan érkező Szvjatlana Cihanouszkaja szállt ringbe helyette, és az ellenzék, valamint több nyugati ország szerint meg is nyerte a választást. A 39 éves nő ennek ellenére a szomszédos Litvániába menekült, mivel féltette saját és két gyermeke biztonságát.

„Ezeknek az embereknek a puszta létezése is bűn a rezsim szemében. Azért veszik célkeresztbe őket, mert egy szabad Belaruszban szeretnének élni” – írta Cihanouszkaja Twitteren.

„A diktátor nyilvánosan bosszút áll legerősebb ellenfelein. Miközben zárt tárgyalásokon rejtegeti a politikai foglyokat, abban bízik, hogy csöndben tűrjük tovább az elnyomást. Azonban az egész világ figyel. Nem fogunk leállni” – hangsúlyozta.

Az ellenzék egy másik vezető alakját, Mikola Sztatkevics volt elnökjelöltet 14 év szabadságvesztésre ítélték. Ihar Loszik bloggert, a Szabad Európa helyi szolgálatának közösségi médiával foglalkozó munkatársát pedig 15 év börtönnel sújtották, ugyanis a vád szerint megmozdulásokat szervezett népszerű Telegram-csatornáján a közrend megzavarásának céljával.

Két másik aktivista 16-16, egy harmadik pedig 15 évre kerül rács mögé a kihirdetett verdikt értelmében.

Az igazságszolgáltatás megcsúfolása

Az őrizetbe vételük óta előzetes letartóztatásban lévő személyeket különböző vádpontokban találták bűnösnek, például tömeges rendzavarás szervezése, gyűlöletkeltés, a Központi Választási Bizottság tevékenységének akadályozása miatt. Arra vonatkozóan nem közöltek magyarázatot, miért kellett kizárni a nyilvánosságot a tárgyalásról.

A tavaly augusztusi elnökválasztás óta tovább fokozódott a demokráciapárti mozgalom, a másként gondolkodók elleni fellépés Belaruszban. Az akkori tömegdemonstrációk idején emberek tízezreit állították elő. Jogvédők szerint több mint nyolcszáz ember van börtönben politikai okokból azóta is.

Jamie Fly, a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) elnöke közleményében elítélendőnek nevezte a hatóságok újságírókkal szembeni bánásmódját.

„A zárt ajtók mögötti tárgyalás, amelyet lefolytattak a vádlottak ellen az elmúlt öt hónap során, égbekiáltó megcsúfolása az igazságszolgáltatásnak. Ismételten felszólítjuk a Lukasenka-rezsimet a sajtóorgánumok, az újságírók és az Iharhoz hasonló bloggerek elleni támadások beszüntetésére, illetve arra, hogy engedjék vissza őt a feleségéhez és a lányához” – hangsúlyozta.

Adminisztratív szabálysértésekre hivatkozva korábban a Szabad Európa belarusz szolgálatának több másik munkatársát is bebörtönözték, igaz, őket mindössze 8-15 napra.

Hamarosan ítélet születik a belarusz blogger, a Szabad Európa munkatársa ügyében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:33 0:00

XS
SM
MD
LG