Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tízezer regisztrált első oltását sikerült beadni a hétvégén


Nyíregyházán készítenek elő egy oltást 2021. július 1-jén
Nyíregyházán készítenek elő egy oltást 2021. július 1-jén

Csökkent némileg a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, két újabb áldozat viszont elhunyt a hétvégén. Jön majd a harmadik oltás, de arra már nem fogják külön ösztönözni a legveszélyeztetettebbeket.

A hétvégén két újabb koronavírusos beteg hunyt el, így a járvány közvetlen áldozatainak száma 30 017 főnél jár Magyarországon. 139 új fertőzöttet is azonosítottak az állami tájékoztatás szerint.

Jelenleg 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ez némi csökkenés a pénteki adathoz képest. Közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Hétfőre 5 millió 569 ezer ember kapott már legalább egy oltást, ami azt jelenti, hogy a hétvégi időszak alatt nagyjából tízezer ember első oltását sikerült megszervezni. Azt az adatot most megint nem tették közzé, hogy a regisztrált 65 éven felüliek közül hányan nem kaptak még egy oltást sem.

Az európai utazásokhoz már az állam is az uniós vakcinaútlevelet javasolja. Ezt az állampolgároknak kell külön kérniük, az Ügyfélkapun vagy a kormányhivatalokban is megtehetik. Digitális vagy kinyomtatott változatban is érvényes, akinek pedig ilyen igazolása van, azt nem lehet korlátozni semmilyen EU-n belüli utazásnál.

Nemrég kiderült, hogy Magyarországon is kaphatnak harmadik oltást az emberek. De biztosan nem lesz külön kampány még a feltehetően gyengébb hatékonyságú, kínai vakcinával oltott időseknek vagy az egészségügyi dolgozóknak sem.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG