Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tízezrek tüntetnek Mianmarban, az ENSZ is megszólalt az elnyomás ellen


Katolikus apácák feliratokkal tüntetnek a katonai puccs ellen Rangunban a kínai nagykövetség előtt. Mianmar, 2021. február 21.
Katolikus apácák feliratokkal tüntetnek a katonai puccs ellen Rangunban a kínai nagykövetség előtt. Mianmar, 2021. február 21.

Emberek tízezrei vonultak utcára Mianmarban a katonai hatalomátvétel ellen tüntetve, miközben António Guterres ENSZ-főtitkár a „brutális erőszak” beszüntetésére, illetve a politikai foglyok szabadon bocsátására szólította fel a juntát.

„Ezennel felszólítom a burmai hadsereget az elnyomás azonnali beszüntetésére, a foglyok elengedésére. Vessenek véget az erőszaknak. Tartsák tiszteletben az emberi jogokat, a nép akaratát, amelyet kinyilvánított a közelmúltbeli választáson” – mondta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának küldött videoüzenetében a főtitkár.

Hétfőn a hadsereg éles lőszer alkalmazására vonatkozó egyértelmű fenyegetései ellenére több tízezren demonstráltak a délkelet-ázsiai országban.

Hétvégén három tiltakozót agyonlőttek a hatóságok, s vasárnap volt a temetése egy fiatal nőnek, aki korábban ugyancsak hasonló módon vesztette életét.

Az Egyesült Államok elítélte a történteket, Antony Blinken külügyminiszter kiemelte, hogy országa „továbbra is határozottan fel fog lépni azok ellen, akik erőszakot követnek el a demokratikusan megválasztott kormány helyreállítását követelő burmai emberek ellen”.

A február 1-jei katonai puccs és az országot de facto vezető Aung Szan Szú Kjí őrizetbe vétele óta a korábbi Burmában több alkalommal is nagy tüntetések voltak, s polgári engedetlenségi mozgalom is indult, számos vállalat működését nehezítve.

Búcsú a tüntetés fiatal áldozatától
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:43 0:00

Nem használnak a fenyegetések

A junta vasárnap közzétette eddigi legközvetlenebb fenyegetését. „A tüntetők felbujtják az embereket, és különösen az érzelmes tinédzsereket és fiatalokat, egy olyan konfrontatív út követésére, amelybe belehalhatnak” – állt az állami televízióban beolvasott nyilatkozatban, amelyben egyúttal óva intették a tiltakozókat a „lázadás és anarchia” szításától.

Sokakat azonban még ez sem tántorított el attól, hogy ismét utcára vonuljanak az ország legnagyobb városának és kereskedelmi központjának számító Rangunban, a fővárosban, Najpjidóban és másutt.

Több helyen bezárt az üzletek egy jelentős része vasárnap, miután sztrájkra szólítottak fel a polgári engedetlenségi mozgalom részeként.

Az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia is szankciókat rendelt el a Mianmart irányító tábornokok ellen.

Készült az AP, az AFP, a dpa és a Reuters tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG