Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Több a szavaknál” – Japán önkéntesek az ukrán védelmi erők soraiban


Kisida Fumio japán miniszterelnök koszorút helyez el egy tömegsíron az ukrajnai Bucsában 2023. március 21-én
Kisida Fumio japán miniszterelnök koszorút helyez el egy tömegsíron az ukrajnai Bucsában 2023. március 21-én

A tokiói kormány figyelmeztetései és az ország több évtizedes pacifista nemzeti elvei ellenére több japán férfi is csatlakozott az ukrán hadsereghez az orosz agresszió elleni küzdelemben.

Motomura Juja hazájában egy játékterem menedzsere volt. Elmondása szerint mindig is bizonyítani akart a környezete előtt. A 45 éves férfit az ukrajnai orosz invázió megindítását követően azonnal megragadták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavai, aki a függetlenség és az ország védelméről beszélt.

„Mindig is azt éreztem, hogy társadalmilag tudatosabb vagyok, mint gondolják” – emelte ki az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva, mielőtt ismét útnak indult volna Ukrajna felé.

„Ukrajnáért harcolva ezt jobban bizonyíthatom, mint pusztán szavakkal” – tette hozzá.

Motomura először a háború kitörése után két hónappal utazott a megtámadott országba, első körben segélycsomagot vitt a rászorulóknak.

Már ekkor eltökélte, hogy csatlakozik a védelmi erőkhöz, egy későbbi látogatása során fel is vették a Georgiai Légióba, amelynek soraiban sok külföldi harcol. Nem is ő az alakulat első japán tagja, sőt egy, csak Haru-szanként ismert honfitársa protezsálta be, aki korábban a jakuzákhoz tartozott.

Mamuka Mamulasvili, a Georgiai Légió parancsnoka arról számolt be, hogy jelenleg nyolc japán tagjuk van harminckét másik nemzetiség mellett.

„Rendkívül motiváltak és fegyelmezettek, könnyen teljesítik a kiképzést, amelyben részt vesznek” – mondta.

Kormányzati figyelmeztetés ellenére

Számos más országból érkeztek harci tapasztalatokkal rendelkező önkéntesek Ukrajnába, Japán viszont abból a szempontból különleges, hogy a II. világháborút követően elfogadott békealkotmánya értelmében kizárólag önvédelmi célokra tarthat fenn hadsereget, így az onnan jövők többsége teljesen újoncnak számít.

A tokiói ukrán nagykövetség tavaly Zelenszkij felhívását visszhangozva önkéntesek csatlakozására szólított fel, de végül gyorsan visszavonták, a japán kormány pedig – más országokhoz hasonlóan – eltanácsolta állampolgárait az ukrajnai utazástól. Egyesek azonban nem vették figyelembe a figyelmeztetést.

Japánban tavaly megerősítették, hogy a hadsereg egy volt katonája életét vesztette Ukrajnában.

Motomura elmondta, hogy kapcsolatba lépett vele a japán önvédelmi erők több tagja, akik támogatták tervét. „Azt hiszem, sok embert frusztrálnak az országban az alkotmányos megkötések” – vélekedett.

A férfi példája másokat is motivál, például a korábban szakácsként dolgozó Mijamori Kendzsiro is ezért csatlakozott a légióhoz.

„Biztos vagyok benne, hogy sokan vannak Ukrajnában, akik nem akartak háborúba menni, de meg kell tenniük a szeretteikért – jelentette ki a 44 éves önkéntes. – Egyiküket szeretném felváltani, és harcolni az országukért” – tette hozzá.

„Japánban értéktelen”

Motomura ugyanakkor elismerte, hogy motivációjának köze van személyes körülményeihez, így nehéz gyerekkorához is.

Felidézte, hogy a negyedik osztály után, tízéves korában abbahagyta az iskolát, mert gondoskodnia kellett anyjáról, akinek abuzív kapcsolatából szabadulva mentális zavarai lettek.

Hazájában egy játéktermet vezetett, ahova az emberek madzsongozni jártak, éjszaka dolgozott, nappal aludt, miközben külön élt volt feleségétől és két gyerekétől.

„Ha lett volna pénzem, ha jól ment volna az üzlet, nem mentem volna – fejtette ki pakolás közben. – Japánban értéktelen vagyok, de remélem, hogy valamit hazahozok majd Ukrajnából” – mondta.

A férfi részben válásával és gyermekei elvesztésével indokolta döntését. „Szerintem sokan vannak olyanok, mint én” – fogalmazott.

Az AFP által megkeresett két férfi nem árult el részleteket jelenleg zajló kiképzésükkel kapcsolatban, mindössze annyit mondtak, hogy sok különböző feladatot gyakorolnak, és sokat kell futniuk.

Motomura nem tudja, mikor küldik a frontra, vagy egyáltalán a frontra küldik-e, de hangsúlyozta, hogy nem bánta meg a csatlakozást.

„Ukrajnában már pusztán az a tény is motiválhat embereket, hogy ideutaztunk Japánból. Itt vagyok ebben az országban, és remélem, hogy hasznossá tehetem magam. Ebben az értelemben máris elégedett vagyok” – húzta alá.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG