Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legkevesebb nyolcan meghaltak a Kramatorszk elleni orosz támadásban


A rakétatalálat helyszíne Kramatorszkban 2023. június 27-én
A rakétatalálat helyszíne Kramatorszkban 2023. június 27-én

Három gyermek is volt a kelet-ukrajnai város elleni, előző esti légitámadás halálos áldozatai között.

Két orosz rakéta csapódott be a Donyecki területen lévő Kramatorszkba, az egyik a város peremén, míg a másik egy forgalmas bevásárlóközpont éttermében a belvárosban. Az épület rögtön összeomlott, ráadásul a mentést egy időre fel kellett függeszteni az újabb légitámadások kockázata miatt. Ezt követően három túlélőt húztak még ki a romok alól.

A hatóságok arról számoltak be, hogy szerda reggelre nyolcra nőtt a halottak száma, továbbá ötvenhat sebesültről tudni.

„A mentőszolgálatok továbbra is kutatnak a lerombolt épület romjai között” – írták Telegramon.

Pavlo Kirilenko, a donyecki katonai adminisztráció vezetője közölte, hogy számos környékbeli lakóház, bolt és kávézó megrongálódott.

Rakéta csapódott be az Ukrajna középső részén lévő Poltava régióbeli Kremencsukban is, itt nem voltak áldozatok.

Ehhez kapcsolódóan: Mi történt az ukrán atomerőművekkel eddig a háború alatt?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti videóüzenetében kedden leszögezte, hogy a történtek ismét azt bizonyítják, hogy Oroszország „nem érdemel mást, mint vereséget és bíróság elé állítást”.

A washingtoni Fehér Ház élesen elítélte az újabb „brutális támadásokat”, és megerősítette, hogy amíg csak szükséges, támogatni fogják Ukrajnát a védekezésben és területei felszabadításában, ahogy arról Joe Biden elnök is biztosította ukrán kollégáját a napokban.

„Elítéljük Oroszország brutális támadásait az ukrán nép ellen, amelyek halált és pusztítást okoztak, és számos ukrán civil életét követelték” – mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Az Egyesült Államok kedden újabb ötszázmillió dollár értékű katonai támogatási csomagot jelentett be, amely egyebek mellett Bradley lövészpáncélosokat és Stryker páncélozott harcjárműveket tartalmaz.

Zelenszkij „őszinte háláját” fejezte ki Twitteren a további segítségnyújtásért, míg a washingtoni orosz nagykövetség azt hangoztatta, hogy a lépés újfent igazolja, hogy Washington „megszállottja annak az elképzelésnek, hogy az Orosz Föderáció stratégiai vereséget szenvedjen”.

A kramatorszki légicsapásokat épp a kremencsuki bevásárlóközpont elleni, húsz ember életét követelő rakétatámadás évfordulóján hajtották végre a megszállók.

A donyecki város elfoglalása kulcsfontosságú lenne az orosz haderő számára bármilyen nyugati irányú előrenyomulás szempontjából. Május elején is rakéták csapódtak be a területen, a Kreml tájékoztatása szerint ekkor egy lőszerekkel teli vasúti kocsit semmisítettek meg.

Tavaly áprilisban több mint hatvan ember vesztette életét a kramatorszki vonatpályaudvart célba vevő orosz légitámadás következtében. Emellett idén legalább két másik alkalommal mértek csapást a civil infrastruktúrára és lakóházakra.

Ehhez kapcsolódóan: ENSZ-jelentés: Oroszország civilek százait vette őrizetbe a háború kezdete óta

Moszkva minden bizonyíték ellenére tagadja, hogy polgári célpontokat támadna Ukrajnában. Az ENSZ friss jelentése szerint a 2022. február 24-én indított orosz invázió már igazolhatóan 9083 civil halálával járt.

Az ország más pontjain a légvédelem szerdára virradóra több, délkeleti irányból indított drónt is lelőtt. A pilóta nélküli, iráni gyártású repülőgépeken felül huszonnégy orosz légicsapást jegyeztek fel.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán ellenoffenzíva 130 négyzetkilométernyi területet szabadított fel eddig

Eközben a kijevi vezérkar tudatta, hogy tovább folytatódik az ellenoffenzíva a keleti országrészben, jelenleg a fókusz elsősorban Liman, Bahmut és Marjinka.

Miközben sokan aggasztónak találják, hogy a vártnál lassabb az ellentámadás, Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Financial Timesnak nyilatkozva azt állította, hogy elértek „bizonyos eredményeket”, amelyeket a hadvezetés taktikai megfontolásokból még nem kommunikált.

A tárcavezető arra is kitért, hogy Ukrajna eddig nem vetette be tartalékosai döntő többségét, köztük számos, korszerű nyugati fegyverekkel felszerelt dandárt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG