Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több ezer mianmari egyetemi oktatót függesztett fel a junta


Diáktüntetés a junta ellen a mianmarbeli Mandalayben, 2021. május 10-én
Diáktüntetés a junta ellen a mianmarbeli Mandalayben, 2021. május 10-én

A mianmari katonai hatóságok ellen sztrájkoló, több mint 11 ezer egyetemi tanárt és alkalmazottat függesztett fel a puccsal hatalomra került katonai kormányzat – mondta el egy tanári szervezet képviselője a Reuters hírügynökségnek.

Nem sokkal korábban kezdődött újra az egyetemi élet a koronavírus-pandémia okozta kényszerszünet miatt. A február 1-i katonai puccs után azonban a tiltakozó diákok és oktatók bojkottra szólítottak fel. A junta most a felfüggesztésekkel válaszolt.

Felzaklat, hogy fel kell adnom a munkámat, amit annyira imádtam, de büszke vagyok, hogy kiállok az igazságtalanság ellen” – mondta egy 37 éves egyetemi rektor, aki Tandarként nevezte magát, mert az esetleges megtorlás miatt nem akarta felfedni teljes nevét.

Az egyetemi kar ma beidézett. Nem megyek be. Nem szabad követnünk a katonai tanács parancsait” – tette hozzá.

A diákok és oktatók évtizedeken át tüntettek a demokráciáért

Hétfőre több mint 11 ezer egyetemi oktató és más alkalmazott állását függesztették fel a mianmari egyetemeken és főiskolákon – mondta a Mianmari Tanárszövetség név nélkül nyilatkozó képviselője a Reutersnek.

A közel fél évszázados katonai kormányzás elleni tiltakozások élén hagyományosan a diákok és oktatók álltak. Azt követően is az utcákra vonultak, hogy a hadsereg ismét fogságba vetette a megválasztott vezetőt, Aung Szan Szú Kjít, és leállította az egy évtizede óvatosan kibontakozó demokratikus reformokat.

Sok tanár, orvos és más kormányalkalmazott a polgári engedetlenség jegyében beszüntette a munkát és ezzel megbénította az országot. A puccs után elterjedt tiltakozásokra válaszul a hadsereg megszállta az egyetemi campusokat.

A junta szóvivője nem válaszolt a megkeresésre, hogy kommentálja a felfüggesztések tényét.

Újra akarják indítani az oktatást, de közben leszámolnak a tiltakozó hangokkal

A katonai kormányzat által ellenőrzött Global New Light of Myanmar (Mianmar Globális Fénye) újság szerint a tanároknak és diákoknak együtt kéne működniük a hatóságokkal, hogy ismét beinduljon az oktatás.

A politikai kalandorok ezt nem akarják és helyette szabotálnak” – írta a lap.

Diákbojkott

Egyelőre nem világos, hogy a 11 ezer dolgozó felfüggesztése mennyire akadályozza az egyetemek újbóli megnyitását, de ismert, hogy sok diák bojkottálja az előadásokat.

A Nyugat Yangoni Technológiai Egyetemen a diákszövetség nyilvánosságra hozta 180 felfüggesztett dolgozó nevét, akiket hősöknek nevezett.

Nem vagyok szomorú, hogy kimaradok az iskolából. Az ember nem veszít semmit ha bojkottálja azt, amit a junta tanít” – mondta a 22 éves Hnin, aki a Yangoni Tanárképző Egyetemen tanul.

Zav Vai Szoe, az illegalitásban létrehozott ellenkabinet, a Nemzeti Egység Kormánya oktatási minisztere azt mondta, meghatotta, hogy a diákok elmondták neki: akkor térnek csak vissza, „amikor győz a forradalom”.

A déli Mavlamjine városban közben a tüntető diákok ezt a feliratot mázolták fel az iskola bejáratára: „Nem akarunk katonai rabszolgaságban tanulni.” Ezt a szlogent sok más tüntetésen is skandálják a mianmari diákok.

Csak akkor megyünk iskolába, amikor Szú Nagymamát szabadon engedik” – volt olvasható a hétvégén egy diáktranszparensen az északi Hpakant városban. A szöveggel a fogságba vetett vezetőre, Aung Szan Szú Kjíre utaltak. „Engedjétek szabadon azonnal az összes diákot” – állt egy másik feliraton.

A puccsot követő juntaellenes tüntetések során a biztonsági erők által megölt 780 ember és a 3800 letartóztatott között sok a diák – közölte a Politikai Foglyok Segélyszervezete nevű aktivista csoport.

Búcsú a tüntetés fiatal áldozatától
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:43 0:00
Készült a Reuters tudósításának a felhasználásával
XS
SM
MD
LG