Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egységkormányt alakított a mianmari ellenzék


Tüntetők pénzre írt üzenetekkel egy ranguni tiltakozáson a katonai puccs ellen, Mianmarban, 2021. április 15-én
Tüntetők pénzre írt üzenetekkel egy ranguni tiltakozáson a katonai puccs ellen, Mianmarban, 2021. április 15-én

A mianmari junta ellenzői pénteken bejelentették a nemzeti egységkormány megalakulását ebben szélnek eresztett parlamenti képviselők, a puccsellenes tüntetések vezetői és etnikai kisebbségek képviselői is ott vannak. Céljuk helyreállítani a „szövetségi demokráciát.

Mianmarban a február 1-jei puccs óta erőszak és zűrzavar az úr. Akkor a hadsereg a demokrácia világszerte ismert élharcosának, Aun Szan Szu Kjinek öt éve hatalmon lévő polgári kormányát döntötte meg. A Nobel-békedíjas politikus novemberi, földcsuszamlásszerű választási győzelme után a második ciklusát kezdte meg.

Az emberek nap mint nap utcára vonultak, hogy követeljék a demokrácia helyreállítását, és elítéljék a biztonsági erők erőszakos fellépését, mely több mint 700 ember halálát okozta.

Kérem, üdvözöljék a nép kormányát!

Közben a politikai vezetők, köztük Szu Kji pártjának a parlamentből kiebrudalt törvényhozói szerveződni próbáltak, hogy megmutassák ország-világnak: ők, és nem a tábornokok a törvényes politikai hatalom birtokosai.

Kérem, üdvözöljék a nép kormányát! mondta Min Ko Naing veterán demokráciapárti aktivista a Nemzeti Egységkormány megalakulását bejelentő 10 perces videóban.

Miközben kevés konkrét programpontról beszélt, Min Ko Naing azt mondta, hogy a nép akarata az egységkormány prioritása, és elismerte, hogy hatalmas feladat előtt állnak.

Gyökerestől kell megpróbálnunk ezt kiirtani, így sok áldozatot kell hoznunk ”– mondta a juntára utalva.

A junta szóvivőjét nem sikerült elérni, hogy kommentálja az elhangzottakat.

Ha Venezuelában ment, itt is mehet

A tábornokok annak idején választási csalások emlegetésével indokolták a hatalomátvételt, noha a választási bizottság Szu Kji pártjának novemberi győzelme után elutasította a benyújtott kifogásokat.

A most alakult egységkormány egyik elsődleges célja a nemzetközi támogatás és elismerés megszerzése.

A nemzetközi együttműködési minisztere, dr. Sasa újságíróknak arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia Venezuelában elismerte Juan Guaido ellenzéki vezetőt az ország törvényes irányítójának.

Mi vagyunk Mianmar demokratikusan megválasztott vezetői” ‒ mondta Sasa, aki csak egy nevet használ. „Így ha a szabad és demokratikus világ elutasít minket, az azt jelenti, hogy elutasítja a demokráciát.

Szövetségi demokratikus unió a cél

A mianmari katonaságon nagy a nemzetközi nyomás, különösen a nyugati kormányok részéről, amelyek korlátozott szankciókat vezettek be ellene. Igaz, a tábornokok már régóta figyelmen kívül hagyják azt, amit ők külső beavatkozásként értékelnek.

Az egységkormány közzétette tisztségviselői listáját, melyen az etnikai kisebbségek tagjai és a tiltakozások vezetői is szerepelnek. Hangsúlyozta, hogy közösek a céljai a demokratikus mozgalomnak és az autonómiát kereső kisebbségeknek, melyek közül több már évtizedek óta harcol a központi kormány ellen.

Sasa a Reutersnek adott interjúban elmondta, hogy az erőszak megszüntetése, a demokrácia helyreállítása és egy„szövetségi demokratikus unió létrehozása a cél.

A hadsereg, miközben a föderalizmus eszméjéről beszél, sokáig az országot egybetartó központi hatalomnak tekintette magát.

Szu Kjinek nem tudnak szólni

Szu Kji a puccs óta őrizetben van, és csak az ügyvédeivel folytatott, lehallgatott videóhívások révén kommunikál a külvilággal.

A demokratikus politikusok egyik szóvivője azt mondta: jóllehet nem tudják tájékoztatni az egységkormány létrehozásáról, biztos benne, hogy Szu Kji tud arról, ami történik.

Miközben a politikusok bejelentették az egységkormány megalakulását, a katonai kormányzás más ellenzői „csendes sztrájkot” tartottak. Otthon maradtak a meggyilkoltakat gyászolva, vagy fekete ruhában kisebb meneteket tartottak féltucat településen – jelentette a média.

A legcsendesebb hang a leghangosabb” ‒ posztolta Facebook-oldalán Ei Thinzar Maung ellenzéki vezető.

A főváros, Yangon utcái nagyrészt üresek maradtak, mondják a lakók.

Újabb halottak, újabb letartóztatások

Nem érkeztek rögtön jelentések erőszakról, de az éjszaka folyamán két embert agyonlőttek Myingyan városában, Mianmar középső részén, jelentette a Szabad Ázsia Rádió.

A hadsereg folytatja bírálói begyűjtését. Kedden két ismert tüntetésszervezőt, egy színészt és egy énekest tartóztattak le. Az utóbbiak mindegyike ismert arról, hogy szót emel a puccs ellen.

Káosz és vérontás Mianmarban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:50 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG