Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több helyen is feltartóztatták az orosz előrenyomulást Kelet-Ukrajnában


Ukrán katonák a Herszoni területen 2022. november 14-én
Ukrán katonák a Herszoni területen 2022. november 14-én

Az ukrán hadsereg az utóbbi 24 órában hat újabb támadást visszavert a Donyecki és a Luhanszki területen, miközben az inváziós erők folytatták az energetikai infrastruktúra bombázását.

Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó azt írta szerdán Telegramon, hogy az orosz ágyúzásban öt ember vesztette életét a keleti megyében.

A központi Zaporizzsjai területen rakétacsapások értek egy gázelosztó létesítményt, amely kigyulladt. A tüzet gyorsan eloltották, de három utca így is fűtés nélkül maradt a helyi vezetés tájékoztatása szerint.

Oroszország október óta számos hullámban támadta Ukrajna energetikai infrastruktúráját, a szakértők úgy vélik, hogy ezzel szándékosan a lakosság szenvedését akarják fokozni a tél közeledtével, ami Kijev értékelése szerint háborús bűncselekménynek minősül.

Ehhez kapcsolódóan: Egyre több kínzásra találnak bizonyítékot az orosz megszállás idejéből Herszonban

Az ukrán fővárosban és környékén emberek milliói nem tudnak fűteni jelenleg, miközben a térségben már havazni kezdett. Egy energetikai vállalat közölte, hogy csak Kijevben nagyjából 985.500 ember maradt áram nélkül, illetve bejelentette, hogy továbbra is kimaradásokra kell készülni.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter reggel arról számolt be, hogy éjt nappallá téve dolgoznak a megrongálódott létesítmények javításán, így az áramhálózat stabilitása napról napra javul, azonban figyelmeztetett, hogy az esetleges újabb légicsapások mindezt visszavethetik.

Önkéntesek próbálják kiüríteni az ukrán településeket a frontvonal mellett
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:09 0:00

Az utóbbi 24 órában hat orosz támadást sikerült visszaverni a Donyecki és a Luhanszki területen, az oroszok szünet nélkül támadják páncélosokkal és tüzérséggel Bahmut és Avdijivka környékét – tudatta a kijevi hadvezetés.

Hasonlóképpen a nemrég felszabadított Herszon város és a Dnyeper folyó jobb partja is folyamatos támadás alatt áll.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti videóüzenetében hangsúlyozta, hogy a katonák az orosz előrenyomulási kísérletek ellenére szilárdan tartják az állásaikat több megyében, a NATO pedig újabb fegyvereket ígért, illetve segítséget az energiaellátás helyreállítását illetően.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke óva intette az észak-atlanti szövetséget attól, hogy Patriot légvédelmi rendszereket szállítson Ukrajnának, és „bűnöző entitásnak” nevezte a NATO-t az „ukrán fanatikusok” felfegyverzése miatt.

Jens Stoltenberg, a nyugati katonai szervezet főtitkára aláhúzta: miközben az orosz hadsereg harctéri kudarcokat szenved el, Vlagyimir Putyin elnök „háborús fegyverként próbálja felhasználni a telet”.

Ehhez kapcsolódóan: A NATO elkötelezi magát Ukrajna majdani tagsága mellett, újabb támogatást jelent be

Amerikai és európai tisztségviselők közölték, hogy a NATO e heti külügyminiszteri tanácsülésén a nem halálos eszközök, például orvosi felszerelések, üzemanyag, téli ruházat szállításáról is tárgyalni fognak. Az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy 53 millió dollár értékben berendezésekkel fogja segíteni az energetikai infrastruktúra kijavítását.

Joe Biden amerikai elnök fontos prioritásnak nevezte a katonai támogatás fokozását, a kongresszus alsóházának irányítását a félidős választások nyomán majd januárban átvevő Republikánus Párt egyes politikusai azonban szüneteltetnék a már 18 milliárd dollárt meghaladó segítségnyújtást.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG