Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több kilométeren torlódnak Ukrajna felől a menekülők járművei a magyar határon


Szijjártó Péter szerint sok ország kért segítséget Magyarországtól, hogy Ukrajnában rekedt állampolgárai hazajuthassanak
Szijjártó Péter szerint sok ország kért segítséget Magyarországtól, hogy Ukrajnában rekedt állampolgárai hazajuthassanak

Kijev külvárosai felől fegyverek hangját lehet hallani Íjgyártó István kijevi magyar nagykövet tájékoztatása szerint. A nagykövetség teljes létszámmal üzemel, minden munkatársa bent van. Több ország kért segítséget a magyar kormánytól, hogy Ukrajnában rekedt állampolgárai hazajuthassanak.

Folyamatos a forgalom a magyar–ukrán határátkelőkön, de öt átkelőnél jelentős a várakozási idő, az ukrajnai oldalon három-öt kilométer hosszan torlódtak fel a kocsioszlopok – számolt be a határhelyzetről Szijjártó Péter.

Humanitárius folyosót nyit Magyarország

A külgazdasági és külügyminiszer elmondta: több ország kérte a magyar kormány segítségét, hogy Ukrajnában rekedt állampolgáraik hazajuthassanak.

Ennek érdekében Magyarország humanitárius folyosót nyit, vízum nélkül beengedi az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó külföldieket, hogy a legközelebbi reptérre utazhassanak, ahonnan már haza tudnak jutni. Emiatt a debreceni repülőtér forgalma meg fog növekedni.

Hozzátette, hogy Kijev kérésére a Magyarországon keresztül irányuló humanitárius szállítmányokat Ukrajnába gyorsított ügyintézéssel engedik át.

Sokan keresnek menedéket a nagykövetségen

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reggel beszélt Íjgyártó István kijevi nagykövettel, aki elmondta, hogy Kijev külvárosai felől lehet hallani fegyverek ropogását, amikor beszéltek, az ukrán főváros belső részén még nyugalom volt.

A nagykövet elmondta, hogy a képviselet minden egyes munkatársa bent van a követség területén, ahol folyamatosan változó számban vannak magyar állampolgárok. Rajtuk kívül az EBESZ és az Európa Tanács kijevi irodájának munkatársai is ott gyülekeznek.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Kijevben már csak nagyon kevés nagykövetség működik, példaként a szlovákokat és franciákat említette. Arról is beszélt, hogy Kárpátalján mindkét főkonzulátus teljes személyzettel működik, segítséget nyújt magyaroknak és nem magyaroknak egyaránt. Mint mondta, az ukrán fél látványosan megerősítette a magyar képviseletek védelmét Kárpátalján és Kijevben.

A külügyminiszter arról is beszámolt, hogy létrejött a külügyi koordinációs operatív törzs, Magyar Levente parlamenti államtitkár vezeti, feladata az ukrajnai válságból fakadó külügyi kérdések koordinálása és teljes körű intézése.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG