Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több milliárd befagyasztott eurót oldana fel Magyarországnak az EU Ukrajna támogatásáért cserébe


A 22 milliárd eurós gazdaságfejlesztési segély egy részének feloldása a tét
A 22 milliárd eurós gazdaságfejlesztési segély egy részének feloldása a tét

Magas rangú tisztségviselők szerint az EU több milliárd eurós, jogállamisági aggodalmak miatt befagyasztott összeg felszabadítását fontolgatja Magyarország számára, miközben igyekszik elnyerni Budapest jóváhagyását a további ukrajnai segélyekhez és Kijev uniós tagsági tárgyalásainak megkezdéséhez.

Frissítés: A hírügynökség információját cáfolta, "alaptalan spekulációnak" minősítette Vera Jourová, a Bizottság alelnöke, írta a HVG. Emellett a Bizottság illetékes szóvivője, Stefan de Keersmaecker tájékoztatása alapján a magyarországi bírói függetlenséggel kapcsolatos egyezkedés menetrendje is egészen valószínűtlenné teszi, hogy a magyar kormány akár bármilyen részösszeget is megkapjon a kívánt uniós támogatásokból. Csakhogy nem sokkal később a Bloomberg és a Politico is határozottan hasonló "pénzügyi ösztönzők" bizottsági tervéről írt Magyarország kapcsán, utóbbi egy állítólagos magyar javaslatterv levelét is bemutatva.

Magyarország szorosabb kapcsolatokat ápol Oroszországgal, mint a többi EU-tagállam. Brüsszel szerint a magyar kormány lehet az, amely a leginkább ellenzi majd a decemberben esedékes döntést arról, hogy megkezdjék-e a csatlakozási tárgyalásokat Kijevvel. Ehhez az unió mind a 27 tagjának egyhangú támogatására lenne szükség.

A másik tét az unió végrehajtó testülete, a bizottság azon törekvése, hogy a tagállamok nagyobb mértékben járuljanak hozzá a közös kasszához az Ukrajnának nyújtott további segélyek finanszírozásában. Ez is egyhangú szavazást igénylő döntés, és ugyancsak még idén esedékes.

Egy magas rangú uniós tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy Magyarország szavazatának megszerzése érdekében az unió várhatóan megvizsgálja egy több milliárd euró értékű uniós forrás helyzetét. Ezt amiatt az aggodalom miatt fagyasztottak be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korlátozta a bíróságok függetlenségét.

„Nem tudom elképzelni Magyarország beleegyezését anélkül, hogy először megoldást találjunk a zárolt forrásokra” – mondta az illetékes.

Egy másik uniós tisztviselő megerősítette, hogy van kapcsolat a Magyarországnak szánt források feloldása és az egyhangú döntést igénylő uniós tervek között, beleértve a bővítést és a költségvetési tárgyalásokat.

Ehhez kapcsolódóan: Egyelőre talonban a magyar kártya a költségvetési tárgyalásokon

A források ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a megállapodás nem előre eldöntött, sok múlik Orbánon is, aki otthon gazdasági stagnálással és növekvő költségvetési hiánnyal néz szembe.

„Magyarországnak sürgős szüksége van pénzre, ami ösztönzőleg hat a változásra. A bizottságnak szüksége van arra, hogy Magyarország cserébe számos kérdésben feloldja a vétóját” – mondta egy uniós diplomata.

„Nem hinném, hogy a bizottság fog vagy tud lépni anélkül, hogy Budapest elmozdulna a változtatás irányába.”

Nagy a tét

Uniós illetékesek a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy a nyáron a bírói függetlenség növelése érdekében elfogadott magyarországi törvények közelebb hozták a megállapodást a mintegy 22 milliárd eurós gazdaságfejlesztési segély egy részének feloldásáról. A bizottság múlt héten levélben kért további részleteket a végrehajtásról Budapesttől.

Ehhez kapcsolódóan: Kérdések jönnek, még nem zárul le a bírói reformok bizottsági vizsgálata

Magyar részről Navracsics Tibor miniszter keddi budapesti beszédében azt mondta: év végére várja az EU-val a megállapodást a befagyasztott pénzeszközökről.

Javítás: Cikkünk első verziójában Navracsics Tibor helyett Bóka Jánost írtunk, a hibáért elnézést.

A Magyarországgal megegyezésre törekvő EU-nak feszültséggel kell szembenéznie két fő célja – a demokratikus normák védelme a tagországokban és az orosz invázió ellen küzdő és nyugati integrációra törekvő Ukrajna támogatása – között.

Ukrajna számára – amely néhány nappal Oroszország tavaly februári inváziója után kérte csatlakozását az EU-hoz – a Nyugat támogatása létkérdés, az EU-tagság pedig az egyik legfontosabb nemzeti cél.

Mielőtt az EU-vezetők decemberben szavaznának, a bizottság a következő hetekben értékelni fogja Ukrajna haladását a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételek teljesítésében.

Orbán azt mondta, hogy „nagyon nehéz kérdésekre” kell választ kapni, mielőtt az EU megkezdi a tagsági tárgyalásokat Ukrajnával, és évekbe telhet, mire Kijev csatlakozik, ha egyáltalán csatlakozik. Múlt héten a magyar parlamentben határvonalat húzott Ukrajna támogatása és az uniós források felszabadítása között.

„Brüsszel (…) azt várja tőlünk, hogy elfogadjuk az Európai Unió költségvetésének egyhangú szavazást igénylő módosítását – mondta. – Azt kérik tőlünk (…) hogy adjunk még több pénzt Ukrajnának.”

„Brüsszel adja oda azt a pénzt, ami a magyarokat megilleti, és az államháztartás helyzete máris jobb lesz (…) A nekünk járó összeg kiegyenlítené – és meggyőződésem szerint ki is fogja – a költségvetés egyensúlyát” – közölte.

Készült a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG