Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Taktikaváltás Oroszországban: zseblámpákkal tüntettek Navalnij mellett


Emberek a telefonjuk zseblámpájával rajzoltak fényszíveket, hogy kifejezzék a szolidaritásukat Alekszej Navalnij mellett. Moszkva, Oroszország, 2021. február 14.
Emberek a telefonjuk zseblámpájával rajzoltak fényszíveket, hogy kifejezzék a szolidaritásukat Alekszej Navalnij mellett. Moszkva, Oroszország, 2021. február 14.

Új módon, mobiltelefonok, zseblámpák, valamint gyertyák fényével tüntettek Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus támogatói vasárnap Oroszországban a korábbi, tömeges letartóztatásokkal járó utcai tiltakozások helyett.

„A szeretet erősebb a félelemnél” mottóval meghirdetett, februári 14-i megmozdulás a keleti orosz városokban kezdődött, ahol a legkorábban megy le a nap az országban, egyebek mellett Vlagyivosztokban, Habarovszkban és Petropavlovszk-Kamcsatszkijban.

A közösségi oldalakon megosztott fényképek tanúsága szerint emberek kis csoportokban álltak az utcán, a sötétben elemlámpákat magasba tartva, mások a Valentin-napra utalva gyertyákból szívalakot formáztak.

A fővárosban több mint húsz ember alkotott világító szívet lámpákkal a Moszkvai Állami Egyetemen. Azt nem lehetett pontosan megállapítani, hogy hányan vettek részt összesen az országos akcióban.

Navalnij csapata arra szólította fel a támogatókat, hogy helyi idő szerint este 8 órakor 15 percre kapcsolják be a zseblámpa alkalmazást a mobiltelefonjukon, és tartsák az ég felé a készüléket az otthonuk előtt vagy az udvaron, esetleg formázzanak szívet gyertyákból.

A női politikai foglyok mellett is tüntettek

Vasárnap délután Moszkvában mintegy kétszáz, Szentpéterváron pedig hetven nő tüntetett a politikai okokból bebörtönzött nők mellett. A résztvevők egy hosszú fehér szalagot tartottak a kezükben, illetve vörös rózsákat, lufikat és szíveket ábrázoló rajzokat, amelyekre női politikai foglyok nevét írták.

Étel és ügyvéd helyett fenyegetések és megalázás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

A szervezők arról számoltak be a Facebookon, hogy azokat a nőket kívánják támogatásukról biztosítani, akiket „a rendőrök megvertek és megkínoztak békés a demonstrációk során”, vagy akik „bíróságokon, rendőrségi buszokon és különleges büntetés-végrehajtási intézetekben töltik a napjaikat”.

Az akciót többek között Navalnij feleségének, Julija Navalnajának, illetve sajtótitkárának, Kira Jarmisnak, a Pussy Riot-tag Marija Aljohinának, Ljubov Szobol ügyvédnőnek és Anasztaszia Vasziljevának, az orosz orvosszövetség vezetőjének ajánlották, akik ellen mind vádat emeltek, amiért tüntetésre buzdítottak az ellenzéki politikus bebörtönzése ellen.

Navalnij felesége, Julija Navalnaja február 10-én Németországba repült. Bár nem indokolta meg az utazást, nemrég egy időre őrizetbe vették engedély nélküli demonstráción való részvétel miatt.

Az OVD-Info jogvédő csoport tájékoztatása szerint Tatárföld fővárosában, Kazanyban kilenc főt előállítottak egy engedélyezett tüntetésen, amelyet a politikai elnyomás ellen hirdetett meg a Jabloko és a Parnasz ellenzéki párt, valamint a Baloldali Front mozgalom.

Hat aktivistát később elengedtek, a másik három ellen eljárás indult, amiért olyan szlogent használtak, amely nem szerepelt a demonstráció meghatározott programjában. A tiltakozáson több mint ötszázan vettek részt, noha azt csak kétszáz fő számára hagyták jóvá.

Hatósági fenyegetések

A gyertyafényes demonstrációk célja a rendőrség fellépésének megnehezítése, a hatóságok azonban így is megpróbálták akadályozni a tüntetőket. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) február 12-én a tervezett tüntetéssel kapcsolatos minden jelentés törlésére utasította a médiát. A Szabad Európa helyi kiadásai nem tettek ennek eleget a felszólításnak.

A hatóságok azt mondták, hogy a megmozdulásról szóló beszámolók közlését engedély nélküli tüntetésen és tömeges rendzavarásban való részvételre felszólításnak fogják tekinteni. Navalnij tomszki csapatát pedig előre figyelmeztette a város ügyészi hivatala, hogy következményei lesznek a tiltakozásnak.

Leonyid Volkov, az országos tüntetések főszervezője nemrég bejelentette, hogy egy időre felhagynak az utcai tüntetésekkel, miután az elmúlt tüntetéseken emberek tízezreit vették őrizetbe Oroszország-szerte. Szerinte a zseblámpás, gyertyafényes demonstrációval anélkül tudják erőszakmentes módon kifejezni az emberek az elégedetlenségüket, hogy veszélynek tennék ki magukat.

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott megmérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy bármi szerepe lett volna az ügyben.

Razziáztak Navalnij szervezetének irodájában

A történtek heves tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Január 23-án és 31-én oroszok tízezrei vonultak utcára a kemény fagyok ellenére. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, sokakat őrizetbe vettek, nem ritkán túlzott erőszakot alkalmazva, Volkov ezért döntött a folytatás tavaszra halasztása mellett.

Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki Navalnijra, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit. Az ellenzéki politikus a határozat szerint megsértette a próbaidő feltételeit azzal, hogy nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál, miután tavaly augusztusi megmérgezését követően kómás állapotban Németországba szállították, ahol hónapokon át lábadozott.

A hatóságok február 13-án ismét átkutatták Navalnij hálózatának cseljabinszki irodáját, amikor épp nem volt ott senki – tudatták aktivisták a Twitteren.

„Erre értünk be a központba. Razzia történt, amíg távol voltunk” – írták a felforgatott iroda képei alá.

Készült a Dozsgy TV, a The Moscow Times, a Reuters és a dpa tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG