Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 1200 pakisztáni diák hagyta el Kirgizisztánt – a bőrüket féltik


Kirgizisztánban tanuló honfitársaik biztonságáért tüntetnek Iszlámábádban 2024. május 18-án
Kirgizisztánban tanuló honfitársaik biztonságáért tüntetnek Iszlámábádban 2024. május 18-án

Eddig példa nélküli tömeges erőszak célpontjává váltak a dél-ázsiai hallgatók Kirgizisztánban, a biskeki nemzetközi egyetemen. Emiatt mintegy 1200 pakisztáni diák hagyta el a közép-ázsiai országot.

Aszilbek Ajdaralijev, az egyetem rektora május 20-án azt mondta újságíróknak, hogy főként első- és másodéves hallgatók távoztak az országból. Néhányan azonban Kirgizisztánban maradtak, és részt vesznek a helyzet megoldásáról folyó tárgyalásokon.

Raszul Abazbek-uulu, az oktatási miniszter helyettese szégyenletesnek nevezte a pakisztáni és indiai diákok elleni tömeges hétvégi támadásokat Biskekben, szerinte „rontják Kirgizisztán megítélését”.

Egy pakisztáni diáklány azt mondta angolul a Szabad Európának: „Elhagyom Kirgizisztánt, mert olyan rossz a helyzet, és annyira félünk, hogy ahogy csak tudunk, távozunk.”

Bízik abban, hogy visszatérhet, és megszerezheti a diplomáját – tette hozzá. „Remélem, a helyzet idővel javulni fog.”

Egy másik pakisztáni diák, aki Ahmed Fajzként mutatkozott be, és azt mondta, hogy a Kirgizisztáni Nemzetközi Egyetemen tanul, úgy vélekedett a Szabad Európának, hogy „nemzetközi szinten nagyon rontja az ország imázsát, ami most történik”.

Május 18-án az robbantotta ki az erőszakot, hogy a közösségi médiában megjelent egy videó, amelyen állítólag „ázsiai kinézetű emberek” csoportja zaklat külföldi diákokat május 13-án éjjel. A kollégiumig kergetik őket, ahol több férfi bántalmaz legalább egy diákot, a padlóra viszik, és rángatják.

Ehhez kapcsolódóan: 23 évnél fiatalabb nő? Ha kirgiz lenne, egyes politikusok nem engednék, hogy külföldre utazzon

„Most stabil a helyzet, a külföldi hallgatók már elkezdtek kijárni a kollégiumból. Rajtunk múlik, hogy a Kirgizisztánt elhagyó diákok ősszel visszajönnek-e. Ehhez minden állami szervnek közösen kell meggyőznie őket arról, hogy biztonságos a visszatérés” – mondta Abazbek-uulu.

A biskeki városi rendőrség közölte, hogy vizsgálatot indított tömeges rendbontás, valamint etnikai és faji gyűlölet szítása miatt.

Szadir Zsaparov kirgiz elnök május 20-án szólalt meg először nyilvánosan az ügyben. Azt mondta, hogy „minden bűnöst, aki külföldi diákokra támadt, egészen biztosan megbüntetnek”.

„Sikerült felépíteni egy jogállamot, így fenn fogjuk tartani a rendet” – mondta.

A minisztérium közölte, hogy négy külföldi állampolgárt is őrizetbe vettek huliganizmus vádjával. A rendőrség még keres két kirgiz férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a külföldi diákok zaklatásában.

A kirgizisztáni egészségügyi minisztérium május 18-án közölte, hogy az erőszakos cselekményekben 29 ember megsérült, közülük tizenötöt a biskeki városi sürgősségi kórházba és a nemzeti kórházba vittek, mások a helyszínen kaptak orvosi segítséget.

A kirgiz kormány a hétvégén azt ígérte, hogy felkutatja az erőszakos cselekmények felelőseit, és elutasította „azokat a gyanúsítgatásokat, amelyek célja türelmetlenség szítása volt a külföldi diákokkal szemben”.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az illegális bevándorlókat okolják az erőszakért. Közölték, hogy a hatóságok „határozott intézkedéseket tettek az illegális migráció visszaszorítására és a nemkívánatos személyek kiutasítására Kirgizisztánból”.

Alig három nappal az erőszakos cselekmények előtt a kirgiz állami nemzetbiztonsági tanács 28 pakisztáni állampolgárt vett őrizetbe, amiért „illegálisan dolgoztak” egy biskeki varrodában.

Ugyanazon a napon a biskeki városi rendőrség közlekedésbiztonsági aggályokra hivatkozva leállította több mint négyszáz, zömében pakisztáni külföldi diák futártevékenységét motorkerékpárral és robogóval.

Börtönben marad az a tizenegy oknyomozó újságíró, akiket a kirgiz elnök álhírek gyártásával vádolt meg
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:11 0:00
XS
SM
MD
LG