Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 130 milliárdos bevételt jelenthet az államnak a rezsiemelés


A GKI számításai szerint az áremelések hatására összességében a havi rezsi átlagosan 13 ezer forinttal emelkedhet háztartásonként
A GKI számításai szerint az áremelések hatására összességében a havi rezsi átlagosan 13 ezer forinttal emelkedhet háztartásonként

Ez a bevétel alapot jelenthetne azok támogatására, akiket a leginkább sújt a drágulás - vélik az állam hasznát kiszámoló kutatók. Számításaik szerint a rezsicsökkentés csökkentése évi 636 milliárd forinttal emeli a szolgáltatók árbevételét, aminek 21 százaléka áfaként a költségvetésbe kerül.

Kiszámolta a GKI Gazdaságkutató a fogyasztói és a korrigált harmonizált árindex különbségéből, hogy a háztartási energia kiadások mintegy 55 százalékkal nőhettek augusztusban. A fogyasztói árindex a múlt hónapban 15,6 százalék volt, miközben a harmonizált árindex 18,6 százalék lett – írja az elemzést idéző napi.hu.

Ebből 1 százalékpontot a külföldiek üzemanyag-vásárlásai magyaráznak, a többit a háztartási energia árnövekedésével. A legutolsó, 2020-as KSH-adat szerint abban az évben a lakosság 22.928 milliárd forintot költött áramra és vezetékes gázra. A GKI számításai szerint ez az összeg idén 30 ezer milliárd forint lesz. Ha nem változott volna az ár, akkor egy átlagos háztartás 281 ezer forintot fordított volna minderre, de​ az áremelkedéssel az éves kiadás 436 ezer forintra nő.

A GKI számításai szerint összességében a havi rezsi átlagosan 13 ezer forinttal emelkedhet háztartásonként, mivel azonban a családok igyekeznek majd spórolni, a tényleges többletköltség ennél várhatóan kisebb lesz.

A GKI becslése szerint a rezsicsökkentés csökkentése évi 636 milliárd forinttal emeli a szolgáltatók árbevételét, aminek 21 százaléka, 135 milliárd forint áfaként a költségvetésbe kerül.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG