Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 250 koronavírusos áldozatot jelentettek keddre


Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvos olt az AstraZeneca termékével 2021. március 17-én.
Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvos olt az AstraZeneca termékével 2021. március 17-én.

A járvány 252 újabb halálos áldozatát jelentette a magyar egészségügy kedden. Emellett a lélegeztetőgépre szorulók aktuális száma is csaknem 50 fővel nőtt, közel 1400 beteget próbálnak már így megmenteni. Az oltási tempó viszont nem gyorsul, ismét 50 ezernél kevesebb embernek sikerült beadni az első oltását. Mindent egybevéve már több mint egymillió adag fel nem használt oltás áll a kormánynál.

252 újabb beteg halt bele a járványba Magyarországon, jelentette az állam kedden. Ez magasan a legtöbb áldozat egy nap alatt a vírus tavaly tavaszi magyarországi megjelenése óta. A járvány közvetlen magyar áldozatainak száma 19 ezerhez közelít.

Nagyot nőtt a lélegeztetőgépen ápoltak száma is, 1 389 beteg életéért küzdenek így. Ez csaknem félszázzal haladja meg az előző napi értéket. 11 873 kórházban ápolt beteget jelentettek, ami nagyjából 600 fős emelkedést jelent egy nap alatt. Regisztrált új fertőzöttből 5 481-et találtak keddre.

Nagyjából 47 ezer újabb állampolgár kapta meg az első oltását. A kormány húsvétra bejelentett céljaihoz tartósan napi 50 ezer feletti új beoltottra lenne szükség. Ezt egy-egy kiugrástól eltekintve nem sikerült eddig tartósan elérni. Abban pedig óriási különbségek vannak, hogy a kormány szerint hány embert tudnánk beoltani naponta, ha akarnánk.

Összesen így 1 636 436 fő kapta meg eddig az első oltását, 481 820 fő a másodikat is. A kormány legutóbbi tájékoztatása alapján több mint 3,2 millió adag oltás érkezett meg múlt hét végéig. Ezekből durván kétmillió adagot sikerült eddig beadni. Igaz, ezek közül 425 ezer adag az orosz Szputnyik oltás, amelynél a szükséges két oltás nem ugyanaz. Ezen 425 ezer dózis egy kisebb része pedig csak második oltásként használható.

A magyar állam emellett hetek óta szakított a korábbi gyakorlatával, már nem tesznek félre oltásokat a második dózishoz.

"Minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekszünk bekapcsolni az oltásba"

– írta az állami tájékoztató oldal március elején. Emellett kitolták a vakcinák második adagjának időzítését is: a Pfizer második adagját az eddigi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca termékét pedig a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be és 60 év felett is alkalmazzák.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG