Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint négyszáz holttestet találtak Kijev közelében, a tanúk sokkot kaptak


Idős nő ölel át egy ukrán katonát a felszabadult Bucsában, ahol a polgármester szerint 280 embert temettek tömegsírba. A kép 2022. április 2-án készült
Idős nő ölel át egy ukrán katonát a felszabadult Bucsában, ahol a polgármester szerint 280 embert temettek tömegsírba. A kép 2022. április 2-án készült

Az ukránok 410 holttestet találtak a Kijevhez közeli városokban, miközben lehetséges orosz háborús bűnök után nyomoztak. Néhány tanút annyira megrázott a megpróbáltatás, hogy nem tud beszélni – mondta vasárnap az ország legfőbb ügyésze.

Miután Oroszország kivonult néhány területről Kijev környékén, a fővárostól 37 kilométerre északnyugatra fekvő felszabadított város, Bucsa polgármestere azt mondta, hogy háromszáz lakost öltek meg az orosz erők, miközben csecsen harcosok ellenőrizték a területet.

Oroszország tagadja a vádat, hogy katonái civileket gyilkoltak meg Bucsában. Moszkva azt állítja, hogy egyetlen ottani lakos sem szenvedett el erőszakot az orosz erőktől, és azzal vádolja Kijevet, hogy az egészet megrendezi a nyugati médiának, provokációként.

Ukrán ügyészek csak vasárnap tudtak először Bucsába, Irpinybe és Hosztomelbe, és több időre van szükségük a bűncselekmények mértékének feltárásához – mondta Irina Venediktova főügyész.

„Tanúkkal kell dolgoznunk” – mondta Venediktova.

„Az emberek ma annyira stresszesek, hogy fizikailag képtelenek beszélni.”

Elmondta, hogy eddig 140 holttestet vizsgáltak meg, de arra fogja kérni az egészségügyi minisztériumot, hogy a lehető legtöbb igazságügyi orvosszakértőt biztosítsa ehhez a kijevi régió egyik tábori kórházában.

Denisz Monasztirszkij belügyminiszter azt mondta: világos, hogy civilek százai haltak meg, de nem akarta elárulni, hogy pontosan hányan voltak, miután még mindig folynak az erőfeszítések az aknamentesítésre a területen.

„Sok helyi lakost eltűntnek tekintenek. Pontos számot nem tudunk mondani, de nagyon sokan vannak” – mondta.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG