Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 633 ezer ember szavazott az ellenzéki előválasztáson


A Kossuth tér 2021. március 15-én

Az első forduló utolsó napján még nagyjából 59 ezer ember ment el szavazni az ellenzéki előválasztáson. Így összesen több mint 633 ezren választottak az ellenzéki pártok közös jelöltjeire az előválasztás első fordulója során. Október elején várható a második forduló.

633.811-en vettek részt az előválasztáson, adta hírül az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB).

Az előválasztás első fordulójának utolsó napján durván 59 ezren szavaztak, 34 ezren szavaztak offline módon, 25 ezren a neten keresztül.

Az ellenzéki előválasztáson leadott szavazatokat szeptember 29-én, szerda reggel kezdik összeszámolni. A képviselőjelölti eredményeket a tervek szerint a nap folyamán folyamatosan közli az OEVB, a miniszterelnök-jelölti választás eredménye szerdán késő délutánra várható.

Az előválasztás hivatalos eredményére ugyanakkor még napokig várni kell, hiszen a jelöltek az eredmény ellen három napig fellebbezhetnek A jelölteknek ezután még három napjuk lesz fellebbezni a döntés ellen, a hivatalos végeredményt csak ezután közlik.

A második forduló az eredeti tervek szerint október 4. és 10. között lesz, de a Népszava értesülése szerint ez akár egy hetet is csúszhat, mert a szavazólapok nyomtatásához és kiszállításához is több idő kell.

A második fordulóban a legtöbb voksot szerzett három miniszterelnök-jelöltre lehet szavazni. Az viszont már az első fordulóban eldől, hogy ki lesz a nagy ellenzéki pártok közös jelöltje az ország 106 választókerületében jövő áprilisi országgyűlési választásokon.

"Belzebubra is szavaznék" – mekkora az átszavazási hajlandóság?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

A Szabad Európa nagyinterjúkban mutatta be az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket, foglalkozott az ellenzék számára nyerhető körzetekkel és követte az előválasztás fejleményeit. Ezeket a cikkeket ide kattintva megtalálja.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG