Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint hetven orosz támadást vertek vissza keleten az ukrán védelmi erők


A frontról visszatérő ukrán katonák Csasziv Jarnál 2023. április 11-én
A frontról visszatérő ukrán katonák Csasziv Jarnál 2023. április 11-én

„Jelentős felszerelésbeli és emberveszteségei ellenére az ellenség nem adja fel a támadó háborút” – írta friss jelentésében az ukrán hadvezetés.

A kijevi vezérkar arról számolt be, hogy az orosz inváziós erők továbbra is a már mintegy nyolc hónapja ostromlott Bahmut, illetve Avdijivka, Liman és Marjinka térségére fókuszálnak, ahol egyetlen nap alatt ezúttal hetvenkét előretörési kísérletet regisztráltak.

Szerhij Cserevatyi, az ukrán haderő keleti parancsnokságának szóvivője hangsúlyozta, hogy ellenőrzés alatt tartják a bahmuti helyzetet , és nem fogják engedni csapataik bekerítését.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter eközben kiemelte, hogy kivizsgálják a titkos hírszerzési iratok kiszivárgását.

„Folytatjuk a vizsgálatot, minden követ megmozgatunk, amíg csak meg nem állapítjuk a szivárogtatás forrását és kiterjedését” – szögezte le.

Az interneten előző héten megjelent dokumentumok egyebek mellett az ukrajnai háborúra vonatkozó információkat is tartalmaznak.

William Burns, a Központi Hírszerzési Ügynökség (CIA) igazgatója „rendkívül szerencsétlennek” nevezte az esetet, és aláhúzta, hogy a védelmi és az igazságügyi minisztérium is intenzív nyomozást folytat az ügyben.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú az ukrán elnökkel: Bármilyen orosz győzelem kockázatos lehet

Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon beszélt ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, akit újfent biztosított az Egyesült Államok tartós támogatásáról a megtámadott ország függetlenségének, szuverenitásának és területi egységének védelmében.

„Elkötelezettünk vagyunk, hogy kiálljunk Ukrajna mellett addig, amíg szükséges, és támogatást nyújtsunk egy sikeres ellenoffenzívához”írta Twitteren.

Az ukrán diplomácia vezetője leszögezte, hogy Washington megbízható partnerként továbbra is segíti a győzelem elérését és egy igazságos béke megteremtését.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG