Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint húszéves rekordot döntött a török infláció


Vásárlók egy törökországi üzletben
Vásárlók egy törökországi üzletben

Hivatalos adatok szerint júniusban 78,6 százalékos volt az éves infláció Törökországban, ez 1998 januárja óta a legmagasabb érték.

Az ankarai statisztikai hivatal korábban közölte, hogy májusban 73,5 százalékos volt az áremelkedés, míg a tavalyi év elején ennek léptéke „mindössze” 15 százalék volt.

Nureddin Nebati gazdasági miniszter pénteken „ígéretet tett rá”, hogy decembertől csökkenni fognak a fogyasztói árak.

A szállítási költségek 123,4 százalékkal emelkedtek egy év alatt, míg az alkoholmentes italok ára 94 százalékkal nőtt. A háztartási cikkek esetében ez 81,1 százalék volt.

Szakértők szerint a jelenség hátterében legalább részben a török elnök unortodox gazdaságpolitikája áll, miután Recep Tayyip Erdogan az utóbbi években számos alkalommal nyíltan beavatkozott a jegybank döntéseibe, a szakértők figyelmeztetései ellenére kikényszerítette az alapkamat sorozatos leszállítását, illetve kirúgta az intézmény több vezetőjét. Ennek eredményeként az egekbe szökött az infláció, a török líra árfolyama pedig történelmi mélypontra zuhant a dollárral szemben.

Törökországban előző héten újfent jelentősen megemelték a minimálbért, idén már másodjára. Ennek nominális értéke így a tavalyi év vége óta már csaknem megduplázódott. A hivatalos adatok szerint a lakosság több mint 40 százaléka a minimálbért keresi az országban.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG