Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint kilencven áldozatot követeltek az áradások Németországban és Belgiumban


Egy pár nézi a romokat az áradás sújtotta Ahrweiler-Bad Neuenahrban 2021. július 15-én
Egy pár nézi a romokat az áradás sújtotta Ahrweiler-Bad Neuenahrban 2021. július 15-én

Németországban legalább nyolcvanegy, Belgiumban tizenkét halálos áldozatot követeltek az áradások az utóbbi napokban.

Az ARD német közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a természeti katasztrófát leginkább megszenvedő járásban, Ahrweilerben ötven-hatvan embert még eltűntként tartanak számon.

A hét elején kezdődött esőzések miatt megáradt patakok és folyók számos helyen kiöntöttek, egész településeket elárasztva, autóutak közlekedését ellehetetlenítve. Észak-Rajna-Vesztfáliában és Rajna-vidék-Pfalzban sokakat evakuáltak a hatóságok. Előbbi tartományban legalább ötvenen, míg utóbbiban harmincan vesztették életüket.

Péntek hajnalban számos épület összeomlott a Kölnhöz közeli Erftstadtban, miközben a mentésben részt vevők próbáltak segíteni azoknak, akik a figyelmeztetések ellenére visszatértek otthonaikba.

Észak-Rajna-Vesztfália parlamentje a nap folyamán rendkívül ülést tart a helyzet értékelése céljából.

Klímaváltozás

Horst Seehofer német belügyminiszter bejelentette, hogy a szövetségi kormány a lehető leghamarabb pénzügyi támogatást fog nyújtani az áradások sújtotta területeknek, ennek jóváhagyására már július 21-én sor kerülhet.

„Gyászolom azokat, akik életüket vesztették a katasztrófában” – mondta Angela Merkel német kancellár washingtoni látogatásán. Hozzátette, hogy mindent meg fognak tenni az eltűntek felkutatása érdekében.

A katasztrófa fő oka a legtöbb szakértő szerint az éghajlatváltozás, amely előidézte a napokig folyamatosan tartó heves esőzést.

A kutatási-mentési műveleteket nehezítették a járhatatlan utak, illetve az, hogy a mobilhálózatok működésében és az internetszolgáltatásban is zavarok voltak.

A szomszédos Belgiumban legalább tizenkét ember halt meg az áradásokban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön segítséget ígért az érintetteknek.

Aszályok és erdőtüzek figyelmeztetnek a klímaváltozásra
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00
Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG