Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint negyven ország elítélte Kínát az ujgurok elnyomása miatt


Az egyik „oktatási központ” kerítése Hszincsiang tartományban 2018. szeptember 4-én
Az egyik „oktatási központ” kerítése Hszincsiang tartományban 2018. szeptember 4-én

Közösen ítélte el Kínát a muszlim ujgur kisebbség tagjai elleni tömeges jogsértések miatt negyvenhárom ország, nemzetközi megfigyelők beengedését sürgetve az északnyugati Hszincsiang tartományba.

Az október 21-én keltezett nyilatkozatban felszólították Pekinget, hogy haladéktalanul tegye lehetővé, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosához hasonló független megfigyelők akadálytalanul monitorozhassák a helyzetet a helyszínen.

Rendkívül aggasztók az arról szóló hiteles jelentések, hogy a tartományban „politikai átnevelőtáborok kiterjedt hálózata működik, amelyekben több mint egymillió embert tartanak fogva önkényesen” – hangsúlyozták az aláírók.

A szövegben egyebek mellett említést tettek kínzásokról, kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódról, kényszersterilizációról, valamint nemi alapú és szexuális erőszakról. Emellett pedig a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartására szólították fel a kínai hatóságokat.

Franciaország ENSZ-nagykövete olvasta fel a dokumentumot, amelyet többek között az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán, Nagy-Britannia Németország, Olaszország és Spanyolország is aláírt. Magyarország nem csatlakozott, ellentétben több térségbeli állammal, például Ausztriával, Csehországgal, Horvátországgal, Lengyelországgal, Szlovákiával és Szlovéniával.

Népirtás

Kína ENSZ-nagykövete visszautasította a „hazug” vádakat, amelyek célja szerinte pusztán az, hogy Kínának ártsanak. „Hszincsiang élvezi a fejlődést, az emberek folyamatosan emancipálódnak, és büszkék az előrehaladásra, amit elértek” – szögezte le.

Tavaly és egy évvel azt megelőzően is elfogadtak egy hasonló dokumentumot, akkor Nagy-Britannia, illetve Németország kezdeményezésére. Az aláírók száma évről évre nő a sajtóhírek szerint, idén Csehország, Portugália, Szváziföld és Törökország is csatlakozott, ugyanakkor Haiti visszavonta a támogatását.

Az amerikai külügyminisztérium szerint eddig mintegy kétmillió embert zártak átnevelőtáborba a kínai Hszincsiang tartományban, ahol beszámolók szerint a hatóságok kényszermunkának és erőszakos sterilizációnak vetik alá a muszlim kisebbség tagjait. Kína tagadja a vádakat, azt állítva, hogy csak önkéntes alapon biztosítanak képzést, ami nagyban hozzájárult a terrorizmus visszaszorításához a régióban.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG