Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint nepotizmus? Reflektorfényben az üzbég vezető lányának új pozíciója


Saida Mirziyoyeva, Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök legidősebb lánya bebizonyította, hogy „nem fél felelősséget vállalni és megszólalni a médiában” – írja egy blogger
Saida Mirziyoyeva, Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök legidősebb lánya bebizonyította, hogy „nem fél felelősséget vállalni és megszólalni a médiában” – írja egy blogger

Saida Mirziyoyevának, Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök legidősebb lányának van egy olyan vonása, hogy a szükséges pillanatban közbelép, és megmenti a többieket a bajtól.

Most az a feladata, hogy egy különösen kényes időszakban megőrizze apja kormányának imázsát.

Mirziyoyeva e hónap elején történt kinevezése az elnöki adminisztráció kommunikációs és információs politikájának vezetőjévé része Mirziyoyev kormánya szélesebb körű átalakításának, amelyet nyáron az autonóm Karakalpaksztán régióban kirobbant kormányellenes villongásokat követően jelentettek be. Az autonóm körzetben fellángolt elégedetlenségben és a brutális karhatalmi akcióban legkevesebb 18 ember halt meg.

De mit jelentenek ezek a kinevezések egy olyan ország számára, amely Mirziyoyev hatéves kormányzásának korábbi reformjai után állandóan a lazítás és szigorítás között ingadozik?

Amellett, hogy a 38 éves Mirziyoyeva visszatért a legfelsőbb szintre, a reformpárti igazságügy-minisztert, Ruslanbek Davletovot az elnök társadalmi és politikai jelenségekkel foglalkozó, újonnan létrehozott tanácsadói posztjára helyezték át. Közben Komiljon Allamjonov – Mirziyoyeva ismert szövetségese – a kabinetfőnök helyettese lett.

Az autonóm Karakalpaksztán régióban kirobbant tiltakozások 18 ember életét oltották ki nyáron
Az autonóm Karakalpaksztán régióban kirobbant tiltakozások 18 ember életét oltották ki nyáron

Sardor Umurzakov, a 44 éves volt kereskedelmi miniszter júliusban vette át a kabinetfőnöki tisztséget, miután elődje, Zajnilobiddin Nizomiddinow a véres karakalpaksztáni fellépés nyomán az elsők között vesztette el posztját.

Aliser Ilhamov, a brit székhelyű Central Asia Due Diligence (CADD) igazgatója szerint a változások megcáfolták azokat a találgatásokat, amelyek szerint Mirziyoyeva egykori gazdája, a tekintélyelvű első elnök, Islam Karimov korából ismert keményvonalas tisztviselőket ültethet be a hatalomba.

„A karakalpaksztáni események után arról beszéltek, hogy visszatérnek a régi emberekhez és a régi stílushoz. Ilyen értelemben ezek a híresztelések a kormánynak kedveztek, mert fiatalabb tisztviselők kinevezésével az ellenkezőjét tudta felmutatni” – mondta Ilhamov.

A tisztviselők, köztük Mirziyoyev bizonyos mértékig elismerték, hogy a júliusi karakalpaksztáni eseményeket kommunikációs válság okozta, még akkor is, ha Taskent továbbra is meg nem nevezett „külföldi erőket” hibáztat az autonóm terület alkotmányos státuszának javasolt módosítása miatt kirobbant tüntetésekért.

Máshol Taskentet a szólásszabadság erodásáláért bírálták, miután a Karimov 2016-os halála utáni első években résnyire megnyitották az ajtót.

Ezek a fejlemények kérdéseket vetettek fel Üzbegisztán irányát illetően, mivel az önjelölt reformer Mirziyoyev azt tervezi, hogy a jelenlegi alkotmányban rögzített két egymást követő cikluson túlra is meghosszabbítja elnökségét.

Politikai tandem?

A Mirziyoyeva kinevezéséről szóló, november 14-i nyilatkozatában apja szóvivője azt mondta, hogy az általa felügyelt új struktúra „a közvélemény tanulmányozásáért és a tájékoztatási politikáért” lesz felelős.

Első állami pozícióját 2019 áprilisában kapta, amikor kinevezték az Információs és Tömegkommunikációs Ügynökség helyettes vezetőjévé, ami automatikusan elnöki tanácsadó-helyettessé tette, és széles körű hatáskörrel ruházta fel a média felett.

Komil Allamjonov Elizabeth Trudeau amerikai külügyminiszter-helyettest fogadta október 6-án
Komil Allamjonov Elizabeth Trudeau amerikai külügyminiszter-helyettest fogadta október 6-án

2020. január végén a Nemzeti Tömegmédia Támogatásáért és Fejlesztéséért Közalapítvány helyettes vezetőjévé nevezték ki, amely egy olyan állami, profitalapú cég, amely nagy befolyással bír, bár nem rendelkezik végrehajtó hatalommal.

Ezekben a pozíciókban Allamjonov második számú embere volt, ami hozzájárult ahhoz a megítéléshez, hogy Mirziyoyeva tandemben volt egy szókimondó politikussal, aki az élére állt az egyesek által enyhülésnek nevezett folyamatnak a Karimov utáni Üzbegisztánban.

„Ha Allamjonov Mirziyoyevára támaszkodik, hogy megmutassa az elitnek, hogy a Mirziyoyev család támogatásával cselekszik, akkor Mirziyoyeva Allamjonovtól várja a bizonyos célok eléréséhez szükséges szakmai tapasztalatot” – mondta Ilhamov.

A duónak az ügynökségnél töltött ideje egybeesett egyes weboldalak blokkolásának feloldásával és a BBC tudósítójának akkreditálásával, akit akkor tiltottak ki az országból, amikor a biztonsági erők 2005-ben több száz tüntetőt öltek meg a Fergana-völgybeli Andijon városában.

Ez azonban csak részleges nyitás volt. A Szabad Európa üzbég szolgálata továbbra is blokkolva van az országban, még akkor is, ha munkatársainak nemrégiben engedélyeztek néhány rövid távú akkreditációs lehetőséget.

Az üzbég nyitás korlátait jól mutatja, hogy Allamjonov 2021-ben az LMBT-jogokat ellenző konzervatívok mögé állt, alig néhány nappal azután, hogy egy LMBT-jogokat felkaroló blogger sérülésekkel került kórházba egy taskenti támadást követően.

„Mielőtt követeléseket támasztanak Üzbegisztánnal vagy bármely más külföldi országgal szemben, a külföldi szervezeteknek figyelembe kell venniük a nemzet mentalitását, vallását, kultúráját és hagyományait” – magyarázta Allamjonov.

Ezek az események azt jelképezik, hogy a szólásszabadság értelmezése részleges – ezt a folyamatot az új kabinetfőnök-helyettes felügyeli –, akinek el kellett hessegetnie a kellemetlen vádakat, amelyek az üzleti ügyeivel kapcsolatos sajtónyomozás nyomán merültek fel – mondta Ilhamov a Szabad Európának.

„Az ő hangja lehet a döntő”

Mirziyoyeva az egyik legnagyobb nyilvános arculattal rendelkezik az uralkodócsaládban, és meg nem erősített hírek szerint férje – az üzletember Oybek Tursunov – is a kormány tagja.

Kisebbik nővére, Shahnoza az óvodai oktatási minisztériumban tölt be vezető pozíciót.

Sardor Umurzakov, a 44 éves volt kereskedelmi miniszter júliusban vette át a kabinetfőnöki posztot
Sardor Umurzakov, a 44 éves volt kereskedelmi miniszter júliusban vette át a kabinetfőnöki posztot

Rokonaitól eltérően Mirziyoyeva rendszeresen állást foglal az aktuális eseményekkel kapcsolatban.

Amikor év elején elterjedt egy videó, amelyen egy üzbég vőlegény az esküvőjük napján megpofozza a menyasszonyát, csatlakozott az elítélők kórusához.

„Nem szabad hallgatnunk az ilyen esetekről, vagy úgy tenni, mintha ezek egyszeri esetek lennének – írta Mirziyoyeva a közösségi oldalain. – Ezért van szükségünk olyan oktatásra, amely tágítja a látóhatárt és függetlenné és erőssé teszi a nőket.” A vőlegény ellen garázdaság vádjával indult eljárás.

Két évvel korábban Mirziyoyeva időben lépett közbe, amikor a híres taskenti liberális színházat, az Ilhomot bezárás fenyegette, mivel patthelyzet alakult ki az épület tulajdonosával.

De Mirziyoyeva arra is ügyel, hogy a kulturális hagyományok anyjaként és oltalmazójaként tűnjön fel.

Egy nyáron közzétett videón idősebb és fiatalabb fia iszlám imaszőnyegen térdel.

„A lelkem örül, amikor a nagyobbik fiam vezeti kisebb testvérét, hiszen egy anya szíve számára nincs kellemesebb, mint megfigyelni a gyermekei testvériségében növekvő erős barátságot” – írta a poszt alá.

Nikita Makarenko, a népszerű blogger, aki több üzbég médiumnak is írt, a Szabad Európának elmondta, hogy szerinte Mirziyoyeva bevallott elkötelezettsége a sajtószabadság mellett őszinte, még ha a szólásszabadság helyzete Üzbegisztánban továbbra is nagyon lesújtó.

„Amikor Saida Mirziyoyeva az állami ügynökségnél dolgozott, bebizonyította, hogy nem fél felelősséget vállalni és kiállni a média mellett. Kritikus esetekben gyakran az ő hangja bizonyult döntőnek” – mondta Makarenko.

„Természetesen egy tökéletes világban az újságírókat és bloggereket az erős törvényrendszer és annak betartatása kellene hogy védje. Egyelőre minden szövetségesre szükségünk van, akit találunk.”

A véleménynyilvánításnak viszont még mindig világos határai vannak Üzbegisztánban, amit egy Instagram-felhasználó nemrégiben történt bebörtönzése is aláhúz. Könnyed, de állítólag helytelen posztok miatt ítélték el.

Sevinch Sadullayevát egy nappal korábban engedték szabadon ötnapos büntetése végén, miután bocsánatot kért olyan videókért, amelyeken meztelen lábai láthatók, és egy férfi rövid időre a pulóverébe dugja a fejét.

Sem Allamjonov, sem Mirziyoyeva nem kommentálta nyilvánosan az ügyet.

Kontroll alatt tartja a családját

Közép-Ázsiában rengeteg precedens van arra, hogy egy elnök gyermekei rangos állami tisztségeket kapnak.

Kazahsztánban az első elnök, Nursultan Nazarbayev legidősebb lánya, Dariga Nazarbayeva számos befolyásos tisztséget kapott, köztük a szenátus elnöki posztját, ami azt jelentette, hogy ő volt a harmadik legnagyobb hatalmú közjogi méltóság és potenciális várományos az államfői posztra.

A volt kazah vezető családjának számos tagjához hasonlóan ő is lemondott politikai szerepeiről a januári véres zavargások után.

Tádzsikisztánban Emomali Rahmon elnök gyermekei különösen nagy hatalommal rendelkeznek.

Rahmon lánya, Ozoda Rahmon az elnök kabinetfőnöke. Fia, Rusztam Emomali – akit széles körben a hetvenéves erős ember utódjának tartanak, miután gyorsan a felsőház elnöki székébe emelkedett – a főváros, Dusanbe polgármestere is.

Üzbegisztánban Mirziyoyeva felemelkedése gyors összehasonlítást eredményezett Gulnara Karimova, Mirziyoyev elődjének, a 2016-ban elhunyt Karimov legidősebb lányával.

Mirziyoyeva és Gulnara Karimova 2019-ben
Mirziyoyeva és Gulnara Karimova 2019-ben

De a diplomata, üzletasszony és divatrajongó Karimova, aki jelenleg börtönbüntetését tölti számos korrupciós bűncselekmény miatt, soha nem volt olyan erős hivatalos pozícióban, mint amilyenben most Mirziyoyeva van, inkább a kormányon belüli meghatalmazottain keresztül gyakorolta a hatalmat.

Karimova bukása végül még saját apja életében következett be, amikor letartóztatták a közösségi médiában közzétett, az uralkodó családon belüli viszályt leleplező posztjai miatt.

Rasid Gabdulhakov, a hollandiai Groningeni Egyetem Média- és Újságírás-tudományi Kutatóközpontjának adjunktusa szerint a Mirziyoyev család „bizonyos mértékig levonta a tanulságokat” ebből a korszakból.

„Gulnarának egy ideig hagyták, hogy elszabaduljon, de ebben az esetben azt látjuk, hogy az elnök kontroll alatt tartja a lányát” – mondta Gabdulhakov, aki nem túl bizakodó abban a tekintetben, hogy Mirziyoyeva új szerepe lehetővé tehet bármilyen nyitást.

Az elnököt körülvevő tisztviselők közül nem biztos, hogy Mirziyoyev az egyetlen, aki családi kapcsolatokból profitál.

A brit végzettségű Sardor Umurzakov, aki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál dolgozott Londonban, a néhai Oktam Umurzakov fia. Ő a taskenti Öntözési és Mezőgazdasági Gépesítési Mérnöki Intézet tanára és rektora volt, azé az intézményé, ahol Mirziyoyev is végzett.

Mindkét család a Jizah régióból származik, és az idősebb Umurzakov vélhetően hatással volt Mirziyoyev korai szakmai életére.

Fia rendszeren belüli magas státusza a múlt hónapban került reflektorfénybe, amikor Umurzakov titokzatos látogatást tett Ankarában, hogy találkozzon Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel.

Erdoğan sajtóirodája volt az egyetlen hírforrás a találkozóról és az ünnepélyes alapkőletételről, amelyen Umurzakov is részt vett.

Az ilyen jellegű megjelenések tápláltak bizonyos spekulációkat, miszerint a fiatalabb politikust esetleg Mirziyoyev utódjának szánják.

Ilhamov azonban azt mondta a Szabad Európának, hogy fiatal csapatának reflektorfénybe állítása logikus lépés Mirziyoyevtől, „aki a karakalpaksztáni események után igyekszik javítani külföldi és otthoni megítélését, miközben megpróbálja meghosszabbítani elnöki hatalmi időszakát”.

Szöveg: Chris Rickleton.
XS
SM
MD
LG