Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint száz év után újra van zsidó káplánja a német hadseregnek


Balla Zsolt a lipcsei zsinagógában tartott beiktatásán, 2021. június 21.
Balla Zsolt a lipcsei zsinagógában tartott beiktatásán, 2021. június 21.

A német hadsereg június 21-én nevezte ki – több mint egy évszázad óta az első –​rabbiját. A Magyarországon született Balla Zsolt történelmi felelősségnek nevezte a zsidó katonák szolgálatát.

"A német társadalom és a németországi zsidó közösség hosszú utat tett meg, hogy eljussanak ehhez a történelmi pillanathoz" – mondta Balla az ünnepségen, melynek egy lipcsei zsinagóga adott helyet.

A német kormány 2019-ben hagyta jóvá a Zsidók Központi Tanácsa tervét a Bundeswehrben szolgáló körülbelül 300 zsidó katona lelki tanácsadásának helyreállítására.

A jövőben a várakozások szerint még több rabbi csatlakozik majd a seregben Ballához.

Arra is vannak tervek, hogy biztosítsák mintegy 3000 muszlim katonának is a vallási tanácsadás lehetőségét, de ennek a megvalósítása késik. Németországban ugyanis nincs központi intézmény a különféle szektákhoz és etnikumokhoz tartozó muzulmánok képviseletére.

A magyar rabbi nem csak a zsidó katonákat szolgálná

A 42 éves Balla 2002 óta él Németországban és 2019 óta Szászország állami rabbijaként tevékenykedik. Katonai feladatai mellett a szász és a lipcsei zsidó közösséget is szolgálni fogja.

A háromgyermekes férfi azt mondja, hogy a fegyveres erőkben nemcsak zsidókat szolgál majd, hanem keresztényeket, muzulmánokat és ateistákat is.

Azt mondta, fontos neki, hogy leszámoljon az antiszemitizmussal a Bundeswehrben, melyet az utóbbi években több olyan botrány is megrázott, melyek szereplői szélsőjobboldali nézeteket valló katonák voltak.

Megmutatják, milyen értékek mellett állnak

"Az antiszemitizmus elleni küzdelem legjobb módja a Bundeswehrben az, ha jelen vagyunk és megmutatjuk, hogy mi, zsidó állampolgárok is részt veszünk az ország védelmében. És kiállunk a demokratikus értékekért" – mondta.

Az első világháborúban zsidók is harcoltak a német hadseregben, és rabbi lelki tanácsadók álltak a rendelkezésükre. Adolf Hitler 1933-as hatalomra kerülése után a nácik kizárták a zsidókat a közéletből, később pedig milliókat gyilkoltak meg és űztek el a holokauszt során Európa-szerte.

De Németország megtizedelt zsidó közösségének létszáma ma már meghaladja a 200 ezret, és tovább növekszik. Különösen sokan érkeztek Kelet-Európából a Szovjetunió összeomlása után.

Helyreállt a normalitás

Josef Schuster, a Zsidók Központi Tanácsa elnöke számára Balla katonai szolgálata azt jelenti, hogy visszatérnek a dolgok a normális kerékvágásba.

"A zsidó katonai lelkész nem új keletű a német hadseregben. Zsidó káplán már az első világháborúban is létezett" – mondta Schuster.

Szerinte a pluralista társadalom modern hadseregének különféle vallási és etikai szolgáltatásokat kell nyújtania a katonáknak. A német hadseregnek már vannak katolikus és protestáns káplánjai.

Készült a BR24, a MDR és az AFP tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG