Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több ország élvezi a gazdasági előnyeit az oroszok kivándorlásának a háború miatt


Oroszok várnak kazah személyi azonosító számra egy aktöbei közszolgáltatási központban. Október 10-én az orosz állampolgárok kazah bankokban tartott betétei 1,42 milliárd dollárt tettek ki, míg pár hónappal korábban az összes külföldi ottani betétei 692 millió dollárt
Oroszok várnak kazah személyi azonosító számra egy aktöbei közszolgáltatási központban. Október 10-én az orosz állampolgárok kazah bankokban tartott betétei 1,42 milliárd dollárt tettek ki, míg pár hónappal korábban az összes külföldi ottani betétei 692 millió dollárt

„Amikor a háború elkezdődött – mesélte a 45 éves Szergej Oroszország február 24-i tömeges ukrajnai inváziójáról –, úgy döntöttünk, hogy Kazahsztánba költözünk.”

Amint júniusban befejeződött a tanév, Szergej bezárta bútor-összeszerelő üzemét a szibériai Novoszibirszk városában, és feleségével, valamint gyermekeivel együtt elhagyta Oroszországot. Hasonlóan a többi oroszhoz, akik a Szabad Európának nyilatkoztak ehhez a cikkhez, Szergej is azt kérte, hogy személyazonosságát kezeljük bizalmasan, mivel aggódik oroszországi rokonaiért és érdekeltségeiért.

„Remélem (…) örökre itt maradhatunk – mondta a Szabad Európa Szibériai Valóság című műsorának. – Kazahsztánban kimondhatom, amit gondolok, és szabadon lélegezhetek.”

A Roszsztat orosz statisztikai hivatal adatai szerint 2022 első félévében 419 ezer orosz hagyta el az országot. Bár frissebb adatokat nem közöltek, az elvándorlás valószínűleg nőtt, amióta Vlagyimir Putyin elnök szeptember 21-én katonai mozgósítást jelentett be. Bár nem világos, hogy a távozók közül hányan voltak olyanok, akik hosszú távra hagyták el az országot, de a munkaképes korúak, vállalkozók és képzett szakemberek elvesztése jelentős veszteséget jelent Oroszországnak.

A BCS Global Markets elemzőcég szerint az év első kilenc hónapjában az orosz magánszemélyek 14 milliárd dollárt utaltak külföldre.

Emellett több mint ezer nemzetközi vállalat szüntette be a munkát Oroszországban a Moszkva ellen az inváziót követően bevezetett példátlan nyugati szankciók miatt. Nagyjából 320 teljesen elhagyta Oroszországot. Több száz orosz vállalkozás is zöldebb legelőket keresett külföldön.

Bár az oroszok nagyszámú beáramlása, akik közül sokan inkább gazdasági okokból hagyták el hazájukat, semmint Putyin politikájával szemben álló nézeteik miatt, megemelte a helyi bérleti díjakat és az ingatlanárakat, illetve egyes körökben felszította az oroszellenes feszültséget, olyan országok, mint Kazahsztán, Örményország, Grúzia és Törökország jelentős gazdasági előnyökről számolt be Moszkva ukrajnai inváziója nyomán.

Kazahsztán

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök múlt hónapban nyilatkozott arról, hogy több mint ötven nemzetközi vállalat költözött át Oroszországból Kazahsztánba. Alihan Szmailov miniszterelnök szerint többtucatnyi további cég folytat tárgyalásokat hasonló áttelepülésről.

„Ez jelentősen fogja segíteni országunk gazdaságát” – mondta Tokajev.

Ezenkívül több mint száz orosz cég – köztük a Tinkoff Bank, az InDrive fuvarmegosztó cég, a Playrix játékfejlesztő és az MNG Partners szoftverfejlesztő – vagy áttelepült Kazahsztánba, vagy tárgyalásokat folytat erről.

Daulet Argandikov, a kazahsztáni Emberi Erőforrás Fejlesztési Központ elnöke szerint ezek a cégek négy-hatezer munkahelyet teremtettek, és 27 milliárd dolláros össztőkével rendelkeznek.

A kazah bankok is jól jártak az állami pénzpiaci szabályozó szerint. Október 10-én az orosz állampolgárok kazah bankokban tartott betéteinek összege 1,42 milliárd dollárt tett ki, amíg júniusban az összes külföldi (oroszok és nem oroszok) kazahsztáni betéteinek összege 692 millió dollár volt.

„Komolyan gondolkodunk azon, hogy letelepedjünk itt – mondta Szergej Novoszibirszkből. – A feleségem orvos, már talált munkát. A gyerekeink orosz iskolába járnak, és úgy tűnik, tetszik nekik az új helyzet. Én most ingatlanügynökként dolgozom, de keresem a lehetőségeket. Meglátjuk, milyen piaci rések nyílnak meg, és hol van kereslet. Úgy gondolom, hogy jó üzleti lehetőségek vannak itt. Szóval megpróbálunk letelepedni Kazahsztánban.”

Örményország

2021 végén Örményország 2022-es évi gazdasági növekedését ötszázalékosra prognosztizálták. Miután azonban Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, ezt a számot lefelé módosították, 1,6 százalékra, mivel Örményországnak szoros gazdasági kapcsolatai vannak Oroszországgal.

Október 18-án azonban Martin Galsztján, az örmény központi bank elnöke ismét felülvizsgálta a becslést.

„Most oroszok tömeges beáramlását tapasztaljuk, és 13 százalékos gazdasági növekedésre számítunk idén – mondta. – Az IT-szférában 25 százalékos növekedést látunk a humán tőke terén. Tehetséges, jól képzett emberek költöznek Örményországba, és ennek hosszú távú hatása lehet.”

2022 első három negyedévében több mint százezer orosz érkezett Örményországba. Ugyanebben az időszakban mintegy háromszáz nagyvállalatot és 2500, orosz tőkével rendelkező kisvállalkozást jegyeztek be Örményországban. Az ArmInfo/FinPort pénzügyi hírportál szerint az első félévben az Oroszországból Örményországba irányuló pénzátutalások 1,1 milliárd dollárt tettek ki.

Russians In Armenia Talk About Why They Left Their Country
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:24 0:00

Alekszandr egy 36 éves moszkvai, aki az év elején költöztette digitális dizájnstúdióját Örményországba.

„A háború kitörése után a csapatom és én úgy döntöttünk, hogy költöznünk kell – magyarázta. – Az informatikai ágazatban a szankciók mindenkinek a kilátásai végét jelentették. A kínai eszközök használata – és ez még a legjobb forgatókönyv – egyszerűen nem működött volna.”

Csapata minden tagja magával vitte a maximális tízezer dollár készpénzt, amikor távoztak.

„„A többit kriptovalután keresztül utaltuk át – tette hozzá Alekszandr. – Tavasszal az örmény bankok szabadon nyitottak számlát a nem rezidensek számára, és mi kihasználtuk ezt.

Elmondta, hogy gyorsan bejegyeztette a cégét: „kevesebb mint egy órába telt”. Ki tudta használni a kormány által az IT-szektor számára bevezetett kedvezményes adókulcsokat is. Hozzátette, hogy nem aggódik a munkaerő miatt, mivel „mindennap új emberek jönnek Oroszországból”.

„Ez hatalmas bónusz – mondta Alekszandr. – Vannak emberek, akikkel meg lehet vitatni az ötleteket, a kommunikációs környezet gyümölcsöző, és vannak olyanok, akikkel együtt fejlődhetünk.”

Georgia

Georgia is gazdasági növekedést tapasztalt az oroszok tömeges beáramlásával az ukrajnai inváziót követően. A Nemzetközi Valutaalap október 11-i előrejelzése szerint az ország gazdasága idén 8,8 százalékkal fog növekedni. A grúz nemzeti bank vezetője, Koba Gvenetadze még ennél is optimistább volt, tízszázalékos növekedést jósolt.

„Az orosz–ukrán háború és az ezzel járó szankciók következtében jelentősen megnőtt a Georgiába irányuló migránsáradat, ami ösztönözte a megfelelő növekedést”jelentette ki Gvenetadze újságíróknak október 26-án.

A bank arról is beszámolt, hogy az Oroszországból Georgiába irányuló pénzátutalások 2022 első tíz hónapjában elérték az 1,135 milliárd dollárt, ami több mint négyszerese a 2021-es év azonos időszakához viszonyítva. Orosz állampolgárok 6419 céget jegyeztek be Georgiában március és június között. A belügyminisztérium arról számolt be, hogy január és szeptember között 112.733 orosz állampolgár lépett be, hozzátéve, hogy a náluk tartózkodó oroszok száma mostanra jelentősen magasabb, mivel Oroszország szeptember 21-én mozgósítást jelentett be.

'Ashamed': Russians Fleeing Mobilization Talk About The War On Ukraine
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:46 0:00

A beáramlás felhajtotta az albérletárakat, különösen Tbilisziben, ahol az alacsony jövedelmű családok és a diákok egyre súlyosabb lakhatási válsággal szembesülnek. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi fellendülés nem biztos, hogy tartós lesz.

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy mindezek a tényezők, amelyek idén a növekedést hajtják, átmenetiek – mondta Dmitar Bogov, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Kelet-Európáért és a Kaukázusért felelős vezető közgazdásza a Reutersnek. – Ez nem garantálja a fenntartható növekedést a következő években. Ezért tehát óvatosságra van szükség.”

A 32 éves Okszana korábban egy kávézó tulajdonosa volt Novoszibirszkben. Ő és férje az Ukrajna elleni orosz inváziót követő első napokban döntött úgy, hogy Georgiába költöznek, ahol nászúton voltak. Mint elmondta, március 21-én egyirányú jegyeket vettek.

A férje informatikus, továbbra is távmunkában dolgozik orosz munkaadójának, ő pedig még ebben a hónapban új kávézót nyit Tbilisziben egy másik orosz nővel, aki a háború miatt hagyta el Moszkvát.

„Georgia a szerelmes fiatalok országa – mondta Olga. – Óriási lehetőségek vannak itt. És a legfontosabb, hogy valódi szabadság van. Azt tehetsz, amit akarsz, azt mondhatsz, amit gondolsz (…) Alkoss, virágozz, nyiss üzletet – minden út nyitva áll.”

Elmondta, hogy mindössze percekig tartott bejegyeztetni a vállalkozását, minden űrlapot angolul tudott kitölteni.

„Azonnal látszik, hogy szívesen látott vendég vagy – mondta Olga. – Remélem, hogy mi, orosz menekültek szervesen be tudunk olvadni a georgiai társadalomba, hogy Georgia lesz az új hazánk. Nincs hová visszamennünk, nagyon hálás vagyok, hogy befogadtak minket.”

Törökország

A török gazdaságnak is lendületet adtak Oroszország megpróbáltatásai. Törökország az egyetlen NATO-tag, amely nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben az alaptalan invázió miatt. Júniusban az Oroszországba irányuló török export elérte a 791 millió dollárt, ami 46 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, és ez 2010 óta a legmagasabb egyhavi volumen. Az év során a két ország közötti kereskedelem várhatóan meghaladja a hatvanmilliárd dollárt.

A török gazdasági növekedés 7,6 százalékos volt a második negyedévben, meghaladva a várakozásokat, és Törökországot a G20-as csoport gazdaságai közül az egyik leggyorsabban növekvő országgá tette.

Az oroszok beáramlása miatt megnőtt a kereslet a törökországi lakóingatlanok iránt (archív fotó)
Az oroszok beáramlása miatt megnőtt a kereslet a törökországi lakóingatlanok iránt (archív fotó)

Az oroszok idén a törökországi lakóingatlanok vezető külföldi vásárlóivá váltak. A török kormány statisztikai hivatalának jelentése szerint az oroszok augusztusig naponta átlagosan 34 török lakást vásároltak. A kereslet az orosz mozgósítás bejelentése óta jelentősen megnőtt.

A török törvények szerint a legalább 75 ezer dollár értékű ingatlan vásárlása feljogosítja a külföldieket arra, hogy állandó tartózkodási engedélyt kérjenek.

Roman Kazakov szentpétervári befektető idén Antalyában vásárolt lakást, és feleségével és három gyermekükkel Törökországba költözött.

„A feleségemmel február 24-én döntöttünk úgy, hogy elhagyjuk Oroszországot – mondta Kazakov a Szabad Európának. – Azonban ha az embernek gyerekei és vállalkozásai vannak, nem tud csak úgy felállni és elköltözni valahová, ahogy sokan tették a háború után. Elő kell készíteni egy helyet a puha landoláshoz. Ezért körültekintően cselekedtünk.”

Nyárra a házaspár Törökországban állapodott meg, és Kazakov Antalyába utazott, hogy ingatlant vásároljon.

„A nyár folyamán az árak elkezdtek emelkedni, de akkor még nem volt annyira rossz, mint most, a mozgósítás után – mondta. – Szeptember 19-re vettünk jegyet (…) Néhány nappal az indulásunk után már teljesen más árak voltak. Egy barátom szeptember 25-én [négy nappal a mozgósítás bejelentése után] repült Moszkvából Isztambulba személyenként 270.000 rubelért [4400 dollárért]”.

Kazakov most egy antalyai co-working létesítmény kialakításán dolgozik egy másik orosszal, aki két hónappal előtte érkezett.

„Ez egy új piaci rés – mondta –, nagyon ígéretes, különösen most, amikor Oroszországból és Belaruszból új emberek özöne érkezik (…) Ráadásul szerettem volna egy orosz közösséget létrehozni és érdekes embereket találni. Így aztán kiderült, hogy szinte rögtön a repülőről leszállva új vállalkozásba kezdtem.”

Tervei szerint hamarosan megnyitja a létesítményt, és reméli, hogy nyolc-kilenc hónap alatt megtérül a befektetése.

„Majd meglátjuk, hogy megy a co-working projekt – tette hozzá. – Ha minden rendben lesz, van egy ötletem a következő vállalkozásomhoz (…) Törökországban rengeteg betöltetlen üzleti rés van.”

Szöveg: Marina Aronova, a Szabad Európa orosz szolgálata regionális hírportálja, a Szibériai Valóság tudósítója, és Robert Coalson.
XS
SM
MD
LG