Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az országok, ahol szigorítanak az omikron-vírusváltozat terjedése miatt


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A világ egyre több országa szigorít járványellenes intézkedésein a koronavírus omikron-variánsának terjedése miatt, amellyel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magas kockázat veszélyére figyelmeztetett.

Portugáliában az egészségügyi hatóságok szerint eddig tizenhárom esetet azonosítottak, mindegyiket a lisszaboni Belenenses futballcsapat játékosai és munkatársai körében.

Skóciában hat embert diagnosztizáltak az új variánssal, közülük egyesek nem jártak Dél-Afrikában, ami John Swinney kormányfő-helyettes szerint azt jelenti, hogy „az omikron valószínűleg már a közösségen belül terjed”.

Németországban szombatig két esetet mutattak ki a déli Bajorországban, illetve fertőzésgyanút jelentettek az ország nyugati részéből is.

Ausztriában is megjelent már a koronavírus omikron-változata, az első beteget Tirol tartományban regisztrálták hétfői közlés szerint.

Olaszországban is hasonló a helyzet, ott Milánóban azonosították először az új mutációt, egy Mozambikból érkező személynél.

Csehországban jelenleg is vizsgálnak egy fertőzöttet, aki nemrég tért vissza Namíbiából.

Ausztráliában két embernél mutatták ki az omikron-variánst, ők a hétvégén érkeztek haza a kérdéses régióból.

Újabb korlátozások

A friss fejleményekre tekintettel több ország is szigorította beutazási szabályait.

Izrael volt az első, amely bejelentette határai teljes lezárását a külföldiek előtt. Naftali Bennett kormányfő arról tájékoztatott, hogy a korlátozás hét hétig lesz érvényben. Továbbá ismét bevezették a mobiltelefonos nyomkövetést a vírushordozók mozgásának feltérképezésére.

Hasonlóan döntött Japán is, amely keddtől egy hónapra megtiltja a külföldiek belépését. Emellett a kockázatot jelentő országokból hazatérőkre is keményebb előírások fognak vonatkozni, például a karanténkötelezettséget illetően. Kisida Fumio miniszterelnök hangsúlyozta: „átmeneti, rendkívüli intézkedésekről van szó a biztonság garantálása érdekében, amíg nincs több információnk az omikron-variánsról”.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szombaton utazási figyelmeztetést adott ki nyolc dél-afrikai országra. A Fehér Ház korábban közölte, hogy hétfőtől csaknem minden külföldi állampolgár számára megtiltják a belépést, aki az utóbbi tizennégy napban ezen országok valamelyikében járt.

Nagy-Britannia is megtiltotta a beutazást a térség tíz országából, az ezekből hazatérő állampolgároknak pedig a kormány által jóváhagyott karanténhotelek valamelyikében kell tölteniük tíz napot.

India kötelezővé tette a repülőtereken az érkezést követő vírustesztet azon utasok számára, akik bizonyos, meghatározott országokból érkeztek. A december elsejétől érvényes intézkedést azután rendelték el, hogy egy Dél-Afrikából érkező férfinak pozitív lett a koronavírustesztje, annak ellenére hogy egyelőre nem tudni, melyik variánssal fertőződött meg.

Brazília eközben hat dél-afrikai ország előtt zárta le a határait Jair Bolsonaro elnök kabinetfőnökének pénteki tájékoztatása szerint.

Kanada ugyanígy jár el, csak ott hét térségbeli országot vettek fel a tilalmi listára.

Ausztrália pedig felül fogja vizsgálni azokat a terveket, amelyek értelmében decembertől újra megnyitották volna az országot a szakképzett bevándorlók és a diákok előtt – mondta Scott Morrison miniszterelnök. Hozzátette ugyanakkor, hogy még „kicsit túl korai” lenne ismét bevezetni a kéthetes kötelező elkülönítést a külföldi beutazók számára.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG