Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több pénzt kér Ukrajnának a tagállamoktól 2023-ra az EU költségvetési biztosa


Tűzoltók dolgoznak Harkivban egy orosz rakétatámadás után 2022. szeptember 6-án
Tűzoltók dolgoznak Harkivban egy orosz rakétatámadás után 2022. szeptember 6-án

Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa arra kérte az uniós tagállamokat, hogy jövőre fokozzák a Kijevnek nyújtott pénzügyi támogatást, mert „nagyon valószínű”, hogy folytatódik Oroszország ukrajnai háborúja.

Az EU pénzügyminisztereinek informális találkozója előtt az RFE/RL-nek nyilatkozva Hahn megerősítette, hogy a következő napokban hivatalosan is megállapodnak egy ötmilliárd eurós hitelrészletről Ukrajnának, és reméli, hogy Kijev további hárommilliárd eurót kap – lehetőleg segély formájában – még az év vége előtt.

„Még többnek kell majd érkeznie, mert Ukrajna pénzügyi szükséglete az év végéig további hárommilliárd euró” – mondta Hahn.

Hozzátette, hogy a további forrásokra már tettek javaslatot az Európai Bizottságnak, és bízik abban, hogy az uniós tagállamok jóváhagyják azt.

Az első egymilliárd eurós részletet már idén nyáron kifizették, ami azt jelenti, hogy Brüsszelből összesen kilencmilliárd eurónyi pénzügyi segély kerülhet Kijevbe még az év vége előtt.

A nagyobb kérdés az Ukrajnának nyújtott hosszú távú pénzügyi segítségnyújtás, mivel az ország továbbra is pusztító háborút vív Oroszországgal, miután a szomszédos ország februárban teljes körű inváziót indított ellene.

Az uniós költségvetés túlnyomó részét már elkülönítették más kötelezettségvállalásokra, így Hahn utalt arra, hogy a jövőbeni forrásokat az egyes tagállamok kasszájából kell biztosítani.

„Az igazi kérdés valójában az, hogy miként finanszírozzuk Ukrajnát abban a nagyon is valószínű esetben, ha az új évben folytatódik a háború – mondta Hahn. – Támogatnunk kell Ukrajnát, mert Ukrajna nemcsak magát védi, hanem minket is, a mi értékeinket.”

Hahn azt mondta, hogy az Ukrajnának szükséges finanszírozást nem lehet biztosítani a jelenlegi uniós költségvetésből, és az ügy „rendkívüli erőfeszítést” igényel.

A költségvetési biztos azt is elismerte, hogy az egekbe szökő energiaárak és az EU-n belüli infláció hatással lehet arra, hogy az unió mennyire hajlandó további pénzügyi támogatást nyújtani Kijevnek.

„Természetesen az emberek arra összpontosítanak, hogyan fizessék ki a villanyszámlájukat – mondta –, de ennek ellenére gondolnunk kell Ukrajnára.”

„Úgy gondolom, hogy pontosan erről kell beszélnünk a pénzügyminiszterekkel, mert a G7 vezetői is vállalták, hogy támogatják Ukrajnát – tette hozzá Hahn. – Tehát teljesítenünk kell vállalásainkat. És ez, újra mondom, a saját érdekünk. A saját érdekünk, mert az európai békéről, a kiszámíthatóbb európai stabilitásról szól.”

XS
SM
MD
LG