Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több száz célpontot ért találat Gázában éjjel, az izraeli védelmi miniszter szerint hónapokig tarthat a hadművelet


Joáv Galant izraeli védelmi miniszter katonákkal találkozik a Gázai övezet határa közelében, Izrael déli részén 2023. október 19-én
Joáv Galant izraeli védelmi miniszter katonákkal találkozik a Gázai övezet határa közelében, Izrael déli részén 2023. október 19-én

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerint a hadsereg gázai hadjárata „eltarthat egy, két vagy három hónapig, de a végén nem létezik majd többé a Hamász”. A hírek szerint Netanjáhú összehívta a háborús kabinetet. Vasárnap újabb segélykonvoj érkezett a Gázai övezetbe.

Galant az izraeli légierő hadműveleti parancsnoki és irányítóközpontjában tartott eligazítás után beszélt. Azt mondta, semmi nem állíthatja meg az Izraeli Védelmi Erőket. „Ez kell hogy legyen az utolsó manőverünk Gázában, azon egyszerű oknál fogva, hogy utána nem létezik majd többé a Hamász.” A miniszter elismerését fejezte ki a légierőnek, és azt mondta: „hamarosan jön” a következő szakasz, az egy hete várt szárazföldi hadművelet, ám időpontot most sem mondott.

„Nagyszámú” ember vesztette életét vagy sebesült meg a Gázai övezetben az éjszakai bombázásokban – jelentette a Hamász irányítása alatt álló ottani belügyminisztérium. Beszámolója szerint hétfő reggel tizenheten haltak meg két izraeli csapásban: az egyik egy házat talált el Dzsabaliában, a másik pedig egy lakást az al-Faluga negyedben. További tíz embert öltek meg a Gázai övezet középső részén fekvő Deir al-Balahban – tették hozzá. Több kórház közelében voltak robbanások, ezek egy része a Hamász szerint izraeli légicsapások eredménye. Az izraeli katonai szóvivő azt mondta a BBC-nek, hogy ellenőrzik ezeket az állításokat.

„Nincs hová elbújni” – iskolákban keresnek menedéket a gázaiak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:12 0:00

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) beszámolója szerint vasárnap 320 célpontot támadtak a Gázai övezetben. Az X-en (a korábbi Twitteren) az IDF azt állította, hogy a Hamász infrastruktúráját vette célba, többek között alagutakat és hadműveleti központokat, és olyan hadállásokat talált el, amelyek „veszélyeztethetik manőverre” – azaz szárazföldi hadműveletre – készülő erőit a Gázai övezetben.

Egy izraeli katona meghalt Gázában, miközben túszokat keresett, míg többen megsebesültek – közölte az izraeli hadsereg. Az IDF szóvivője szerint „egy páncéltörő rakéta kilőtt egy harckocsit és egy műszaki katonai járművet egy rajtaütés során a Gázai övezetben, Kisszuf térségében” – írta. Három másik izraeli katona megsebesült.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint légicsapást mért Libanonban két Hezbollah-sejtre, amelyek rakétákkal készültek támadásra izraeli területek ellen. A határon négy ilyen sejttel végeztek.

Vasárnap beléphetett Gázába a 14 segélyszállító teherautóból álló, második humanitárius konvoj. Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese „halvány reménysugárról” beszélt.

Palesztinok a reggeli izraeli légicsapás helyszínén, a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszban 2023. október 23-án
Palesztinok a reggeli izraeli légicsapás helyszínén, a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszban 2023. október 23-án

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének vezetője szerint többen azok közül, akik elmenekültek Gáza északi részéből, miután az izraeli erők távozásra szólították fel őket, most visszafelé tartanak. Thomas White, az UNRWA munkatársa a BBC-nek így nyilatkozott: „Északon nagyon veszélyes, de délen is emberek halnak meg.” Hozzátette, hogy az ügynökség raktáraiban nyolcezer ember keresett menedéket, és mindössze napi egy liter víz és egy darab kenyér jut nekik. A Gázai övezetben a halottak száma meghaladja a 4600-at.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Franciaország, Németország és Olaszország vezetői közös felhívásukban ismét támogatták Izrael „jogát a terrorizmus elleni védekezéshez”, ugyanakkor sürgették „a nemzetközi humanitárius jog betartását” is. A következő két napban Mark Rutte holland miniszterelnököt és Emmanuel Macron francia elnököt várják Izraelbe.

Ehhez kapcsolódóan: Milyen szerepe van Oroszországnak a Hamász Izrael elleni támadásában? Interjú Hanna Notte elemzővel

Hétvégén tovább nőtt a félelem attól, hogy szélesebb közel-keleti konfliktussá válhat Izrael és a Hamász háborúja. Washington az Egyesült Államok térségbeli érdekeit érintő jelentős kockázatra figyelmeztetett, és fejlett légvédelmi eszközök telepítését jelentette be.

A Pentagon elrettentés céljából már jelentős haditengerészeti erőt küldött a Közel-Keletre, köztük két repülőgép-hordozót, kisegítő hajókat és mintegy kétezer tengerészgyalogost.

Irán stratégiája az, hogy a támogatását élvező közel-keleti csoportok, így a Hezbollah korlátozott csapásokat mérjen izraeli és amerikai célpontokra, de Teherán el akar kerülni egy olyan nagyobb eszkalációt, amely Iránt is magával rántaná – mondták iráni biztonsági tisztviselők a Reutersnek.

Ehhez kapcsolódóan: Szakértő: Valószínűtlen, hogy Teherán közvetlenül beavatkozna Izrael és a Hamász konfliktusába

Készült a Reuters és a BBC tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG